Rasismul social al premierului Orban
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Manole
WhatsApp
Legumicultori, producători agricoli, muncitori din agricultură au protestat în fața Guvernului față de închiderea piețelor. 

Protestul a fost organizat de cel puțin 11 organizații neguvernamentale de profil, între care Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, Asociația Eco Ruralis, Asociația Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte Crud din România, Uniunea Salvăm Țăranul Român, Asociația Eco Ruralis, Federația Națională a Lucrătorilor și Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale. Oamenii au venit la București pentru că le-a ajuns cuțitul la os. Nemaiavând unde să-și vândă marfa, afacerile legumicultorilor tind să sucombe în toată țara. S-au strigat sloganuri, precum: "Deschideţi pieţele!", "Supermarketurile-n câştig, ţăranii evacuaţi în frig!", "Vrem soluţii concrete, nu ţărani evacuaţi din pieţe!". 

Premierul Ludovic Orban a declarat că protestul este unul pesedist și că, de fapt, a fost organizat pentru că legumicultorii sunt nemulțumiți de programul ”Tomata”. Două minciuni într-o singură propoziție, care nu arată decât disprețul lui Orban și-al liberalilor față de producătorii și comercianții români din agricultură. 

În primul rând, e imposibil de crezut că PSD a organizat 11 organizații neguvernamentale din toată țara pentru acest protest. Era nevoie oare de o astfel de mobilizare pentru ca legumicultorii să protesteze? După toate câte le-a făcut Guvernul în ultima vreme, singura mirare e că, în Piața Victoriei, au fost destul de puțini protestatari. Dar, chiar presupunând că evenimentul a fost pus la cale de PSD, care ar fi problema ? Pesediștii n-au voie să trăiască ? În declarația premierului se ascunde un rasism social penibil și chiar periculos. Datoria premierului nu e să se intereseze de convingerile politice ale întreprinzătorilor privați, ci să-i sprijine sau, măcar, să nu-i încurce. În al doilea rând, chiar dacă legumicultorii ar fi nemulțumiți de programul ”Tomata”, este dreptul lor să fie. Numai că, așa cum o arată sloganurile din piață, oamenii au venit să protesteze față de închiderea locurilor de desfacere a produselor agro-alimentare. Nu pentru ”Tomata” au venit, ci pentru că nu mai au unde să-și vândă marfa. Nu trebuie să fii expert în agricultură ca să-ți dai seama de acest lucru. Dar, încercarea lui Orban de a politiza tema arată că puțin îi pasă de agricultori. Sunt pesediști, deci n-au decât să moară de foame.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel