Rasă nouă de ovine, creată la Staţiunea Popăuţi, ca răspuns la solicitarea pieții
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
O nouă rasă de ovine care ar putea revoluţiona atât sectorul zootehnic, cât şi industria alimentară a fost creată de curând, de cercetătorii Staţiunii de Cercetare- Dezvoltare a Ovinelor şi Caprinelor (SCDOC) Popăuţi din judeţul Botoşani.

Potrivit directorului SCDOC Popăuţi, Gheorghe Brădăţan, 'noua creaţie biologică' este o oaie de carne rezultată din încrucişarea tradiţionalei oi karakul dezvoltată la Botoşani cu oaia cap negru german.

'Această nouă-creaţie a cercetătorilor din cadrul staţiunii a apărut ca o necesitate, o solicitare a pieţii. Piaţa solicită din ce în ce mai mult carne de ovine şi solicită o carne de calitate. De aceea, cercetătorii noştri s-au gândit să înceapă lucrările la crearea acestei noii linii în cadrul staţiunii pornind de la oile karakul şi încrucişându-le în rase specializate pentru producţia de carne şi pentru producţia de lapte', a afirmat Brădăţan.

Acesta susţine că noua oaie specializată în producţia de carne va fi adaptată la microclimatul zonei, ea urmând să aducă beneficii consistente atât staţiunii, cât şi crescătorilor de animale din Botoşani, dar şi din judeţele Moldovei.

'Avem deja rezultate. Se vede o îmbunătăţire a aspectului şi a carcasei obţinute din urma acestei încrucişări folosind rezistenţa organică a rasei locale. Pentru arealul Moldovei, această creaţie biologică este foarte importantă. Liniile nou create vor fi perfect adaptate condiţiilor noastre de mediu şi aici mă gândesc la precipitaţii, temperaturi şi specific zonal', a adăugat Brădăţan.

Cercetătorii de la Popăuţi lucrează, de asemenea, la crearea de oi specializate în producţia de lapte prin încrucişarea rasei karakul cu rase din Olanda şi Uzbekistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel