Rareș Bogdan: Votul din Parlamentul olandez este dureros. România are tot dreptul să fie prezentă în Spațiul Schengen
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
 Foto: Facebook Rareș Bogdan
Foto: Facebook Rareș Bogdan
Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a reacționat după ce Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluţie potrivit căreia nu ar trebui să voteze aderarea României şi Bulgariei.

Rareș Bogdan este optimist și spune că România nu trebuie să renunțe la luptă pentru că încă mai are șanse după votul de azi al Parlamentului Olandez. Totuși, europarlamentarul liberal spune că odată cu votarea acestei rezoluții țara noastră își rezervă dreptul a acționa diferit, față de ultimii 32 de ani, dacă refuzul aderării României în Schengen se întâmplă și pe 8 decembrie.

"Votul din Parlamentul olandez este dureros, dar acest demers a fost generat de partidul ultraconservator din Parlamentul Olandei, iar la el au aderat doar două partide din coaliție. PPS și Partidul Liberal Democrat. E un semnal important și trebuie coroborat cu semnalul dat de Parlamentul European. E dureros că partidul lui Mark Rutte a votat împotriva noastră. El se pune împotriva a 29.000 de companii din Olanda care funcționează în România. Dar nu înseamnă că asta e o barieră. Trebuie să cerem președinției cehe a Uniunii Europene să nu oprească procedura, cum s-a mai întâmplat până acum, iar din acest moment, România trebuie să intre într-o diplomație agresivă, hotărâtă, pentru a convinge că România are tot dreptul să fie prezentă în Spațiul Schengen.

Rareș Bogdan: Cel mai grav lucru ar fi să abandonăm lupta

Tocmai pentru că existau semnale, care nu mai veneau de la state precum Danemarca, Belgia, Finlanda sau Austria, noi trebuie să continuăm cu presiuni pe cale diplomatică și trebuie să continuăm să punem presiune și pe parte economică. Cei 22.000 de oameni de afaceri care au firme în Olanda trebuie să facă și ei diplomație în acest moment. Cel mai grav lucru ar fi să abandonăm lupta. Trebuie să jucăm ca Germania la fotbal, până în minutul 90. Este imperios necesar să ne ridicăm din genunchi. Politicienii trebuie să știe că reprezintă a șasea țară ca mărime din UE, o țara cheie de securizare a frontierelor UE, o țară cheie la granița cu Ucraina, un stat european în vecinătatea Serbiei pro-ruse, și suntem aproape de Turcia, un stat nesigur din punct de vedere politic.

Dacă pe 8 decembrie refuzul va fi la fel, România va acționa diferit față de ultimii 32 de ani", a declarat Rareș Bogdan la emisiunea "Culisele Statului Paralel" de la Realitatea Plus.

Parlamentul olandez, rezoluţie prin care se opune intrării României în Schengen. Victor Negrescu, mesaj direct pentru USR. Posibilă decuplare de Bulgaria

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu anunţă că România ar putea iniţia o candidatură de aderare separată de Bulgaria, dar transmite şi un mesaj direct europarlamentarilor USR. 

"Eu cred că aceasta este poziţia de moment a Parlamentului olandez. Este o diferenţă de opinie faţă de rezoluţia dezbătută şi votată în Parlamentul European. Ceea ce spune această rezoluţie este că se aşteaptă o evaluare a ceea ce înseamnă protecţia frontierelor de către România. Această evaluare a fost realizată recent de Comisia Europeană şi înţeleg că va duce la un raport pozitiv în ceea ce priveşte eforturile României de a proteja frontierele externe ale UE. Ceea ce automat va infirma ceea ce scrie în această rezoluţie. 

Trebuie spus că Olanda a trimis iniţial un expert în această comisie şi ulterior l-a retras. Dacă erau atât de interesaţi de ceea ce se întâmplă în sensul protejării frontierelor externe ale UE, ar fi trebuit să îşi menţină expertul în cadrul comisiei. Eu cred că trebuie să depunem în continuare eforturi substanţiale pentru a convinge parlamentarii olandezi că ceea ce scrie în această rezoluţie nu corespunde realităţii, şi să mergem până la capăt pentru a ne lupta pentru interesul nostru şi să avem acel vot pe 8 decembrie", a declarat Victor Negrescu la Digi 24. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel