Data publicării:
Diana Șoșoacă a comis mai multe infracțiuni la vot. Și-a trecut numele pe buletin și s-a votat. Alegătorii ei au fost încurajați să facă la fel - VIDEO
Diana Șoșoacă a comis mai multe infracțiuni când a fost să voteze.
Diana Șoșoacă a comis mai multe infracțiuni când a fost să voteze. Aceasta și-a trecut numele, s-a ștampilat și a filmat buletinul de vot într-o transmisiune live. Aceste gesturi sunt interzise prin lege, iar pedeapsa poate ajunge la 6 luni de închisoare sau chiar 3 ani. De asemenea, infracțiunea poate fi pedepsită și cu o amendă.
Poliţiştii Capitalei au anunțat că efectuează verificări legate de filmarea buletinului de vot de către europarlamentarul Diana Şoşoacă. "Astăzi, 24 noiembrie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) - Secţia 6 Poliţie au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie, europarlamentar, ar fi realizat un clip video, în interiorul cabinei de votare", informează un comunicat al DGPMB.
Verificările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 6 Poliţie, pentru posibila încălcare a normelor Legii nr. 370/2004, privind fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot şi în vederea luării măsurilor legale ce se impun, conform Agerpres.
Ce nu ai voie să faci în secţia de votare. Legile încălcate de Diana Șoșoacă
În cadrul secției de votare pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, este crucial să respectați anumite reglementări pentru a asigura ordinea și corectitudinea procesului electoral.
Distrugerea, deteriorarea, murdărirea sau acoperirea listelor electorale prin scriere sau alte metode constituie o contravenție și se sancționează conform legii.
Ștampila „VOTAT” trebuie utilizată doar pentru marcarea opțiunii de vot și trebuie predată înapoi după completarea votului. Folosirea necorespunzătoare a ștampilei, cum ar fi aplicarea acesteia în afara patrulaterului candidatului, poate duce la anularea buletinului de vot.
Votul trebuie să rămână secret. Este interzisă orice formă de fotografiere sau filmare a buletinului de vot de către alegători în timp ce își exercită dreptul de vot. Încălcarea secretului votului prin orice mijloace se sancționează cu amendă.
Dacă această încălcare este comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea unor drepturi.
Este interzisă prezența oricărei persoane în cabinele de vot, cu excepția alegătorului care votează. Alegătorul care, din motive întemeiate, nu poate să voteze singur, are dreptul de a solicita ajutorul unui însoțitor ales de el, cu aprobarea președintelui biroului electoral al secției. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, membrilor biroului electoral sau candidaților.
Nicio persoană nu poate sta în zona de votare sau în sala de vot mai mult decât este necesar pentru a vota. Membrii biroului electoral, operatorii de calculator, persoanele responsabile cu menținerea ordinii și personalul tehnic desemnat sunt singurii exceptați.
Vânzarea sau consumul de alcool în raza de 500 de metri de la secția de votare constituie contravenție și este sancționată conform legii.
Fraudă electorală este considerată fapta unei persoane care votează: a) fără drept de vot; b) de două sau mai multe ori; c) introducând mai multe buletine de vot în urnă decât are dreptul un alegător, faptele fiind pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Aceleași sancțiuni se aplică și în cazul utilizării unei cărți de alegător sau a unui act de identitate fals sau invalid, ori a unui buletin de vot fals.
Sursa Foto: Facebook Diana Iovanovici-Șoșoacă
VEZI VIDEO AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News