Data actualizării:
Data publicării:

Rareș Bogdan critică "modelul italian". "Un pericol uriaș pentru România. Dacă nu înțelegem va fi tragic"

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată de ce nu e bine să ne inspirăm de la italieni atunci când vine vorba de strategii de dezvoltare și scheme de progres pe termen lung.

Rareș Bogdan, candidat PNL pentru Parlamentul European, a vorbit la DC Votez despre ce nu merge bine la ora actuală în România și a amintit, printre altele, și de intenția pe care o are dacă va mai câștiga un mandat de europarlamentar -  aceea de a crește subvențiile agricultorilor români.

"Astăzi, subvențiile fermierilor sunt cele care le asigură non-falimentul. Sunt 2,1 miliarde. Important este să mergem pe o mediană la nivelul subvenției pe sfeclă roșie, pe cap de taur, pe hectar de grâu să crească cu minim 40 de euro în așa fel încât să ajungem la o mediană europeană, să nu avem țări care să primească 400 și țări care să primească 260 sau 160 pe pășune... că iarba e la fel în toată Europa. E o luptă pe care trebuie să o ducem, în primul rând să mărim bugetul pe zona de agricultură pentru următorii 5 ani de zile, pe coeziune pentru că avem nevoie de bani, pe infrastructură rutieră și feroviară..." a spus Rareș Bogdan în platoul DC News.

De ce este periculos "modelul italian"

Pe fondul celor afirmate mai sus, Rareș Bogdan a ținut să scoată în evidență următorul aspect, extrem de important pentru viitorul țării noastre: să evităm pe cât posibil să preluăm modele de reformă politică din afară, în special din Italia, unde discrepanțele între orașe, respectiv regiuni, mai exact între Nord și Sud, sunt mult prea accentuate, în sensul că nivelul de trai și puterea de producție ale nordicilor sunt cu mult peste potențialul celor din sud unde PIB-ul este la limită, iar infrastructura la pământ.

"Vă mai spun ceva. E un pericol uriaș. Acela ca România să meargă pe un model italian foarte periculos. De ce spun că este periculos? Pentru că Italia este unica țară din Uniunea Europeană în care Nordul  - tot ce-i de la Roma în sus (Lombardia, Piemont etc.) e extrem de dezvoltat - sunt în top 3 regiuni europene alături de Bavaria și de Catalonia și Lion - iar sudul Italiei (Catania etc., Napoli spre Lecce, mai jos de Bari) sunt în topul celor mai nenorocite regiuni ale Europei din punct de vedere al vieții de zi cu zi, al infrastructurii, al nivelului de venit pe cap de locuitor" a explicat Rareș Bogdan.

"Dar modelul ăsta e deja în România!", a intervenit Bogdan Chirieac.

Rareș Bogdan: Dacă nu înțelegem va fi tragic

"Ei, pericolul cel mai mare pentru România pe care trebuie să-l evităm este să nu cumva să mergem pe un model italian în care avem Cluj, Brașov, Sibiu, Alba, Bistrița, Oradea, Arad, Suceava, Iași care să meargă într-un ritm de dezvoltare uluitor - și sudul dunărean, respectiv de la Mehedinți, Olt, Dolj, Caracal, Băilești (zona de sub Craiova), zona Călărașiului, zona Giurgiu, zona Buzău și apoi zona Tulcea și sudul Moldovei mergând până la Vaslui, Botoșani etc. să fie în situația în care să le lipsească investițiile, atragerea de bani europeni... Și, practic, să ridicăm câteva zone extrem de mult iar în celelalte să creștem disparitățile.

Românii sunt toți la fel. Vorbim aceeași limbă, avem aceeași șansă. Dacă noi nu înțelegem că trebuie să pompăm bani în infrastructură să legăm Moldova, să legăm sudul, Muntenia, Oltenia de celelalte regiuni și să nu mergem pe un model italian în care să rupem țara-n două din punct de vedere al dezvoltării, va fi tragic. Pentru că vom vorbi de zone cu internet în fața blocului și de autobuze electrice de ultimă generație și un stil de viață european autentic cum e astăzi la Oradea, la Cluj, Constanța, Sibiu sau Iași, și un stil de viață în care să vorbim despre venituri de subzistență. Nu e în regulă! Trebuie să oprim lucrul ăsta", a mai spus Rareș Bogdan.

Vezi mai multe în video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel