Data actualizării:
Data publicării:

Rareş Bogdan cere România în Schengen. Vicepreşedintele Comisiei Europene: Mai devreme decât mai târziu

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Fotografie de Jackmac34 de la Pixabay
Fotografie de Jackmac34 de la Pixabay

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a susţinut, în faţa plenului Parlamentului European, că România este pregătită pentru aderarea la zona Schengen. 

De faţă cu Jean Michel și Ursula von der Leyen, dar şi în faţa premierului Cehiei, în Hemiciclul mare, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a spus că e “convins că România, Croaţia şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la zona Schengen şi că acest lucru se va întâmpla mai devreme decât mai tarziu.

Rareş Bogdan, mesaj ferm: Românii sunt ţinuţi la uşa unui club exclusivist. Este inadmisibil

"Cehia este membră a UE din 2004 şi din 2007 membră a Schengen. Vaclav Havel, marele politician ceh, spunea că în general petrolul nu ar trebui să fie mai important decât drepturile omului şi nici decât drepturile naţiunilor. România este membră UE din ianuarie 2007, iar patru ani mai târziu îndeplinise condiţiile pentru aderarea la Schengen. Suntem în 2022 şi încă aşteptăm. 

De 11 ani, românii mei sunt ţinuţi la uşa unui club exclusivist. Cel mai credincios popor din Uniunea Europeană, cel mai eurooptimist, cu multă suferinţă în mentalul colectiv, este tratat cu indiferenţă. Ni se refuză dreptul la libertatea deplină, deşi avem tot dreptul la ea, şi cultural, şi istoric, şi politic. Ne mai mirăm, oare, că apar mişcări politice care contestă eurosistemul? 

Europa, cutremurată acum de războiul din Ucraina, ar fi trebuit să înveţe că indiferenţa costă. Europa a tăcut nepermis la anexarea Crimeii şi priveşte acum nepermis la asaltul mortal al Rusiei din Ucraina. Românii nu sunt în niciun pericol, mulţumesc lui Dumnezeu, deoarece suntem membri NATO. Pericolul e altul. Să continue să plece masiv din ţara lor, considerată de mâna a doua (n.r. românii). Şapte milioane au plecat şi au rămas 20 de milioane. Nu este corect, moral, democratic. Când regulile se aplică discreţionar, nu mai vorbim de democraţie. Dar întrebarea mea şi a poporului meu este când va fi şi România cu adevărat pe agenda de priorităţi a Uniunii Europene? Este inadmisibil ce se întâmplă", a punctat Rareş Bogdan. 

Iohannis spune că dosarul privind aderarea României la Schengen reprezintă o frustrare: Ne-am implicat foarte mult

Întrebat la Bruxelles dacă se înregistrează progrese privind aderarea la spaţiul Schengen, în condiţiile în care premierul croat s-a adresat plenului Parlamentului European privind necesitatea impulsionării procesului de aderare, preşedintele a arătat că acesta este un pas procedural, făcut de partea română încă din 2011.

"Chiar dacă pare că nu se face mult, pot să vă asigur că ne-am implicat foarte mult în această speţă. Echipa mea, echipa guvernamentală şi eu personal am avut o serie întreagă de discuţii. Chestiunea este complicată şi prin faptul că a trecut foarte mult timp de la evaluarea propriu zisă şi faptul că s-a adresat premierul Parlamentului, da, este un pas procedural pentru a obţine avizul Parlamentului European. Noi am făcut acest pas în 2011, dar de acolo mai sunt paşi de făcut. Se negociază, noi suntem implicaţi în negocieri şi sperăm ca în final să avem şi noi o soluţie bună pe acest dosar, care, trebuie să fim sinceri, şi pentru noi reprezintă o frustrare", a afirmat preşedintele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel