Data actualizării:
Data publicării:

Rareș Bogdan a găsit ”două poziții-cheie” pentru Klaus Iohannis. ”E prea puţin funcţia de comisar european”. Și Victor Ponta dezvăluise acest ”zvon” pentru DCNews

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Rareș Bogdan, PNL
Rareș Bogdan, PNL
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a anunțat ce funcții europene ar fi potrivite pentru președintele Klaus Iohannis. 

Funcția de comisar european nu i-ar fi potrivită președintelui Klaus Iohannis după plecarea de la Palatul Cotroceni, în urma celui de-al doilea mandat de președinte. Recent, Ursula von der Leyen, reconfirmată în funcție a cerut câte două propuneri din partea fiecărei țări: o femeie și un bărbat. Victor Negrescu, social-democrat, este un nume de pe lista scurtă. ”E prea puţin pentru Klaus Iohannis funcţia de comisar european”, a spus liberalul Rareş Bogdan, la Antena 3.

Prim-vicepreședintele PNL nu s-a ferit din a spune clar două posibile funcții pentru președintele Klau Iohannis. ”Urmăriţi cu atenţie evoluţiile, e votat doar preşedintele Comisiei şi preşedintele Parlamentului, Comisia are câteva poziţii foarte importante, două dintre ele complet noi” a afirmat Rareș Bogdan. 

Liberalul a continuat: ”Există două poziţii foarte importante, poziţia de nou ministru al Apărării, comisarul pe Apărare care va fi şi vicepreşedinte al Comisiei, o poziţie foarte importantă în contextul regional actual pentru Europa şi poziţia de Înalt reprezentant pentru Ucraina, care, chiar dacă nu trece prin procesul de audiere, intră în Comisie, fără poziţie executivă, dar cu rol de vicepreşedinte, având rol pe parte de buget, de fonduri pentru Ucraina”, a explicat Rareș Bogdan.

”Vedem cine le ocupă” a continuat el. Totodată, i-a reamintit premierului Marcel Ciolacu, lider al PSD, că deciziile se iau în coaliție, nu în PSD. 

Una dintre funcții ar fi fost refuzată de președintele Klaus Iohannis

Funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Ucraina s-a mai vehiculat în trecut. Chiar i-ar fi fost oferită inițial președintelui Klaus Iohannis, însă ar fi refuzat-o. 

Amintim că președintele Klaus Iohannis a intrat în cursa pentru șefia NATO, unde, contrar tuturor așteptărilor, nu a avut nicio susținere în fața olandezului Mark Rutte, așa că s-a retras. Apoi, când se credea că Ursula von der Leyen nu mai este susținută pentru șefia Comisiei Europene, după ce instanța a stabilit că nu a transparentizat achiziția de vaccinuri în pandemia COVID, a băgat capul în poză, oferindu-se drept potențial candidat, conform zvonurilor. 

Legat de funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Ucraina, președintele s-ar putea răzgândi. În marja summitului NATO i s-ar fi explicat care vor fi atribuțiile, dar și care sunt avantajele, precum și cât de importantă va fi comunicarea cu Alianța Transatlantică. În perioada următoare vor fi negocieri, iar sursele vorbesc despre posibilitatea ca președintele să accepte poziția.

Citește și: S-a găsit loc și pentru Klaus Iohannis la DC News după încă o funcție pierdută

Zvonul auzit de Victor Ponta

Într-un interviu pentru DCNews, Victor Ponta spunea: ”Spune-mi și mie ce ai negociat pentru România? Ce negociază dl. Iohannis este dacă poate să fie el președintele Consiliului European, în locul lui Michel. Anul trecut negocia la NATO dacă poate el să fie secretar general în locul lui Stoltenberg. Anul ăsta este `pot să fiu în locul lui Charles Michel?`. Nu se poate nici asta! Bine, dom`ne, ce post aveți? Am auzit cum că cică se duce Înalt Reprezentant al UE pentru Ucraina dl. Iohannis. Foarte bine, să meargă”. 

Practic, din trei surse deja, președintele ar urma să ocupe funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Ucraina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel