Raport Trump-Rusia. Procurorul Mueller, noi informații
Procurorul special Robert Mueller a declarat miercuri în Congres că raportul său nu l-a exonerat în totalitate pe Donald Trump, în special de suspiciunile de obstrucţionare a justiţiei, contrar afirmaţiilor preşedintelui american, relatează AFP şi DPA.
"Concluziile arată că preşedintele nu a fost disculpat de unele acte pe care le-ar fi comis", a declarat el în cadrul unei audieri în faţa Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor.
La întrebarea dacă "l-a exonerat total pe preşedinte", el a răspuns "nu".
El a mai subliniat că regulamentul Departamentului de Justiţie prevede că un preşedinte în exerciţiu nu poate fi inculpat.
Ancheta privind o eventuală intervenţie rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, de care el s-a ocupat timp de doi ani, a fost condusă "în mod echitabil şi independent", a dat asigurări Mueller.
În raportul de anchetă, "am decis că nu vom spune dacă preşedintele a comis vreun delict. A fost decizia noastră şi aşa rămâne", a adăugat el.
"Din cauza poziţiei mele de procuror, unele motive fac ca mărturia mea să fie limitată", a mai spus el, invocând în special imposibilitatea de vorbi de cazuri în curs.
Trump a refuzat să fie intervievat
Totodată, Robert Mueller a spus că Trump a refuzat să fie intervievat pentru raportul său.
Departamentul american de Justiţie a făcut publică în aprilie o variantă "editată" a raportului de 448 de pagini realizat de echipa procurorului special Robert Mueller în urma anchetei privind o eventuală intervenţie rusă în alegerile prezidenţiale din 2016, favorabilă campaniei lui Donald Trump. Ancheta a conchis că au existat numeroase contacte între oficiali ruşi şi campania lui Trump, dar nu a găsit dovezi privind existenţa unei "conspiraţii" cu caracter penal.
Însă, chiar dacă Trump şi-a proclamat victoria, apreciind că este total exonerat, aceste concluzii nu l-au exonerat de suspiciunile de obstrucţionare a justiţiei. Robert Mueller a arătat în special că Donald Trump s-a străduit să facă astfel încât ancheta să eşueze, punând presiune asupra ei şi încercând să-l concedieze.
Mai mulţi aleşi democraţi au făcut apel la lansarea unei proceduri de destituire a lui Trump ("impeachment"). Totuşi, liderii partidului sunt rezervaţi în această privinţă, întrucât există riscul ca o astfel de procedură să eşueze în faţa majorităţii republicane din Senat şi să devieze atenţia de la alte subiecte ale campaniei prezidenţiale 2020.
În ce-l priveşte, preşedintele a minimalizat, luni, audierea de miercuri a lui Mueller, calificând-o drept "pierdere de vreme" şi asigurând că nu va urmări transmisia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News