Data actualizării:
Data publicării:

Raport MCV România. Timmermans, mutare interesantă. Vâlcu, Borza, Bolcaș, CSM, reacții

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Timmermans
Timmermans

Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans, prezentând raportul MCV, a făcut praf România. A venit cu recomandări peste recomandări ca și când țara noastră este campioană la corupție, ca și când nimeni nu ne întrece la capitolul acesta.

Și totuși, care ar fi interesul demonizării României când situația din alte țări este și mai gravă? Vedem foarte bine ce se întâmplă, de exemplu, în Bulgaria: acolo nu este decât corupție, iar jurnaliști de investigație sunt uciși. În acest context, de unde și până unde, România este fruntașă la corupție? Jurnalistul Val Vâlcu, Remus Borza, deputat independent, și avocatul Lucian Bolcaș au comentat acest subiect.

Raport uitat. Dispariție misterioasă

Dincolo de jocul PPE-ului, Frans Timmermans face o mișcare interesantă: se face că uită de adevăratele probleme și mută reflectoarele spre o țară care nu are forță să se apere. Onorabilul Timmermans, în 2014, când era doar un raportor al Comisiei Europene, a întocmit un raport privind corupția în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Documentul arăta că fenomenul corupției este o provocare pentru Europa, afectând în egală măsură toate statele membre și economia europeană cu aproximativ 120 miliarde euro pe an. Raportul vorbea de corupție instituționalizată în Franța, Germania, Olanda, Belgia, unde marile companii, precum Alstom, sau Siemens, dădeau mită de milioane de euro oficialilor guvernamentali din Europa, Asia și Africa pentru a obține contracte. Un astfel de raport care să evalueze progresele în justiție, economie și incluziune socială urma să apară în fiecare an, dar nu a mai apărut. Poate ca să nu mai întocmească astfel de rapoarte, Timmermans a fost promovat prim-vicepreședinte a Comisiei Europene. Și brusc... tăcere totală! 

”Timmermans și Juncker sunt două figuri triste, care, prin discurs și atitudine, periclitează însăși existența UE. Nu au nicio legitimitate, nici măcar morală, să ne judece. În 2012, Juncker a fost demis de Parlament din funcția de prim-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg pe fondul unui scandal de spionaj, evaziune fiscală și spălare de bani. Juncker și-a subordonat serviciul secret pentru a-și spiona adversarii politici. Onorabilul Timmermans, în 2014, când era doar un raportor al Comisiei Europene, a întocmit un raport privind corupția în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Din conținutul documentului, reiese că fenomenul corupției este o provocare pentru Europa, afectând în egală măsură toate statele membre și economia europeană cu aproximativ 120 miliarde euro pe an. Raportul vorbea de corupție instituționalizată în Franța, Germania, Olanda, Belgia, unde marile companii, precum Alstom, sau Siemens, dădeau mită de milioane de euro oficialilor guvernamentali din Europa, Asia și Africa pentru a obține contracte. În Germania, de exemplu, conform raportului, 9% din populație, adică 7 milioane de germani, cunosc personal un caz de corupție. Un astfel de raport care să evalueze progresele în justiție, economie și incluziune socială urma să apară în fiecare an. Evident că nu a mai apărut. Ar fi fost defavorabil marilor puteri occidentale. Ca să nu mai întocmească astfel de rapoarte, Timmermans a fost promovat prim-vicepreședinte a Comisiei Europene. Celălalt moralist și justițiar, Juncker, acum câteva luni, și-a promovat șeful de cabinet în funcția de secretar general al Comisiei Europene. Ar fi cazul ca birocrații de la Bruxelles, Luxemburg sau din alte cancelarii europene, înainte de a arăta paiul din ochiul altora, să-și scoată bârna din proprii ochii”, a spus Remus Borza la DC News.

Jurnalistul Val Vâlcu a adăugat câteva aspecte vizavi de acest scandal.

În felul acesta, cetațenii europeni, care mai aruncă un ochi la toată această mascaradă, zic: ia uite ce vigilentă este Comisia Europeană... câtă treabă face... uitând astfel de probleme reale din țările lor. Comisia Europeană pune reflectoarele pe România, o țară care nu are atâta forță să se apere, care se acuză singură de corupție, fiind sfâșiată de disputa internă, cu oameni în stradă, o țară fără reacție, care este și sub MCV. Țara noastră este pusă la zid ca cetățenii UE să nu se uite la corupția din propriile țări. Jumătate din eșicherul politic urlă ca suntem patria corupției și le dă lui Timmermans și altora muniție, le dă pretext inutil de atac. Există probleme, dar nu atât încât să fim oaia neagră a Europei... și totul cu ce scop? Ca să scape ei de probleme.

Avocatul Bolcaș: Asta se încearcă!

Avocatul Lucian Bolcaș a explicat de ce se încearcă demonizarea României, deși există date oficiale că țările occidentale sunt mai corupte decât țara noastră. De asemenea, a spus cum este potrivit să procedăm în această situație.

”Mi se pare foarte interesantă folosirea în presă a acestui termen "demonizare" care caracterizează atitudinea unor anumite cercuri în raport cu România. Fără discuție, componentele unei intenții de "demonizare" se regăsesc aici. Nu vorbesc despre impunerea unei anumite structuri religioase. Nu pornesc de la ideea impunerii unei anumite confesiuni, ci de la semnificația credinței pentru poporul român. Urmărim ceea ce întâmplă acum la noi. Văzând această dezbinare, ură, înverșunare, putem trage concluzia că numai credința îi mai unește. Dacă reușesc să demonizeze credința noastră ortodoxă, pilonul care menține unitatea, sigur că multe lucruri vor fi sfărmate. Uitați-vă cu câtă satisfacție s-a vorbit despre faptul că referendumul privind căsătoria nu a reușit. S-a considerat că este un eșec al Bisericii. Nu știu dacă este așa, dar ceea ce este important este că nu este un eșec al credinței”, a spus Lucian Bolcaș pentru DC News. Întregul interviu îl găsiți aici.

CSM desființează raportul MCV: INADMISIBIL așa ceva!

Consiliului Superior al Magistraturii a avut o poziție tranșantă față de raportul MCV. CSM semnalează ”erori factuale şi de apreciere" în raportul MCV şi califică drept inacceptabile unele aprecieri referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii. Citiți pe larg AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel