Data publicării:

Răniți și arestări la manifestarea împotriva premierului Armeniei. Se cere demisia acestuia

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captură video YouTube @Radio Free Europe
FOTO: captură video YouTube @Radio Free Europe
Zeci de răniți la manifestația pentru demiterea premierului Armeniei, Nikol Pașinian.

Manifestația organizată în fața Parlamentului Armeniei pentru demiterea premierului Nikol Pașinian, s-a lăsăt cu zeci de răniți, după ce poliția a folosit grenade asomatoare, informează AFP, scrie Agerpres.

Potrivit sursei menționate, manifestanții răniți au fost transportați către spitale în ambulanțe, unii fiind răniți la picioare și în abdomen.

Ministerul de Interne al Armeniei, țară din Caucaz, a raportat arestarea a 60 de persoane, dintre cei câteva mii de manifestanți prezenți, pentru ”nesupunere în fața cererilor poliției de a se legitima”.



Manifestația, care se derulează ca protest la cedarea unor sate Azerbaidjanului, a generat scene de haos, manifestații încercând să treacă de cordonul poliției.

Mișcarea de contestație împotriva premierului Pașinian este condusă de carismaticul arhiepiscop Bagrat Galstanian, care a stârnit miercuri mulțimea, denunțând cedările de teritorii către Azerbaidjan, pe care el le consideră ilegale. El a denunțat de asemenea ”concesiile unilaterale și umilitoare” ale Armeniei.

Pașinian, acord de pace cu Baku

Adresându-se deputaților, premierul Nikol Pașinian a dat asigurări că Erevanul este gata să semneze un acord de pace cu Baku ”în cel mult o lună de zile”. Pașinian apără recenta cedare a patru sate de la frontiera cu Azerbaidjanul drept o concesie necesară pentru a evita un nou conflict cu Baku.

Cele două țări s-au confruntat în două războaie, unul în anii 1990 câștigat de Armenia și al doilea în 2020 câștigat de Azerbaidjan.

Baku a înregistrat de asemenea o victorie fulgerătoare în 2023 asupra separatiștilor armeni din Karabah, reimpunându-și controlul asupra acestei enclave.

Această înfrângere a tensionat puternic relațiile Armeniei cu tradiționalul său aliat rus, acuzat de Erevan de inacțiune.

Pașinian a afirmat miercuri că țara sa va părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianță militară a unor foste republici sovietice, condusă de Moscova. Cu toate acestea, el nu a fixat o dată exactă pentru această retragere din organizație.

Citește și: Armenia renunță la alianța militară cu Rusia. Membrii alianței ”plănuiesc un război împotriva noastră”, a declarat premierul Nikol Pașinian

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel