Rânduri din gazeta de perete a străzii. Cum transmite un raper mesaje societății prin versurile sale
Mesaje despre cultură și societate sunt transmise în multe moduri, de diverse persoane, majoritatea cu roluri importante în comunitate, a căror voce se face mai ușor auzită. Există însă și altfel de glasuri, de multe ori sucombate de luptele pentru mediatizare și uneori de foamea pentru kitsch. Rap-ul underground din România lovește percutant prin versuri în multe probleme. Dar unii băieți cu glugă pe cap și pantaloni largi, despre care profanii ar crede că nu fac decât să înjure și să transmită mesaje negative, au atins de mult alte culmi. Flou Rege este un raper din Suceava, care a venit în București pentru a face "marele salt". E un artist atipic, cel puțin printre cei din breasla lui. În multe dintre versurile lui răsar nume de filozofi, gânditori și realitatea gri de astăzi, pentru că, spune el, asta e tot ce-ar putea face "să educe un pic oamenii".
[caption id="attachment_275970" align="alignleft" width="310"] Foto: Facebook[/caption]Florian Pittiș spunea că "rap-ul adevărat este un fel de gazetă de perete a străzii". Acum, în paginile ei îngălbenite, scrie rânduri și Flou Rege. O voce a străzii cu timbru diferit, cu inflexiuni culturale. Preferă perioada anilor '90 și face rap de mult, din clasa a IX-a, de când locuia în orașul său natal, Fălticeni. A venit la București pentru că vroia schimbarea. Acum locuiește într-un apartament îngust din București, iar dormitorul său e plin de cărți: Nicolae Iorga, Miron Costin, Machiaveli, George Călinescu. A terminat filosofia la Iași, acum puțin ani, iar gânditorii antici nu lipsesc din versurile lui. "Eu las în versuri mereu un nume de gânditor, de fizician, de poet, de scriitor sau de astronom. Dacă e să-i placă cuiva o piesă de-a mea, o să găsească acolo un Alan Touring de exemplu, și o să se intereseze cine e, ce-a făcut. Așa m-am gândit eu că aș putea să educ un pic oamenii", spune artistul.
Între accesările de pe Youtube și albumele cumpărate
Clipurile celor care fac hip-hop cunosc o oarecare popularitate pe Youtube și rețelele de socializare. În ceea ce privește albumele cumpărate și oamenii de la concerte însă, e secetă mare. Flou Rege e mâhnit că sunt prea puțini cei care înțeleg hip-hopul, și cei care îl susțin aproape că au dispărut complet. "Poți să ai un milion de vizualizări și să vinzi 300 de albume. Nu iese nimic din nimic. Iese din concert dacă vine lumea să te vadă. Dacă vine, dacă nu, te duci acolo și te întorci și mai găurit. Când ești mic faci muzică cel mai bine și o faci din plăcere. Când ești mare o faci tot din plăcere, dar trebuie să-ți plătești chirie. E greu", ne explică el.
Mulți preferă lejeritatea internetului. Descarcă un album, epuizează piesele, poate dau și un like, în semn de apreciere "sinceră", și trec mai departe. Acest gen de consumatorism macină munca unui artist ca Flou Rege, iar asta se vede și în buzunar.
[caption id="attachment_275960" align="alignleft" width="206"] Foto: Facebook[/caption]Toți colegii lui o duc rău financiar. Majoritatea se plâng că, după aproape două decenii de rapp, "e foame mare". E frustrarea celui care merită și nu primește. Iar fanilor nu poți să le zici despre toate astea. "N-ai cum să le zici fanilor că n-ai bani, că ei trăiesc în societatea în care tu trebuie să ai bani în buzunar și trebuie să fii cel mai bine îmbrăcat. Dar mulți nu contribuie la album".
Și-ar dori să aibă parte de mai multă promovare, dar, cu toate astea, raperul din Suceava gravitează în jurul muzicii. Spune că unii colegi de breaslă într-un fel "au dezertat", iar de underground s-a cam ales praful. Cei care fac hip-hop, "frații din industrie", se axează fiecare pe mesajul pe care crede că-l poate transmite mai eficient: unii vorbesc despre despre politică, viața de cartier ș.a. "Eu nu sunt cu nimeni, sunt cu muzica", afirmă Flou Rege, care vede muzica drept o artă deja creată, iar pe raper un simplu oarecare ce o revelează". "Mă consider un om care într-un anume moment are nevoie de o anumită eliberare și chestia asta e muzica. În rest îmi place să adun, să colecționez, să particip la experiențe", se descrie artistul.
Protestul prin Hip-Hop
Despre rap se crede adeseori că este o voce de protest. Raperii sunt văzuți ca niște băieți răi "certați" cu autoritățile. Flou Rege povestește o întâmplare recentă, când a a fost oprit de jandarmi doar pentru că avea barbă și glugă. În replică, artistul le-a explicat că, paradoxal, l-au oprit pe o stradă ce poartă numele unui scriitor care purta barbă.
Raperul nu e interesat de conflictele politice și nu se uită la televizor. N-are încredere în cei care au fost, nici în cei care vor veni, și nu așteaptă schimbări prea mari de la "băieții de sus care fac afaceri între ei", de la "golani".
E de părere că a fost nevoie de protestele din Piața Universității din 2012 și că ar trebui să urmeze altele, cu impact mai puternic. "Am participat și eu atunci, dar nici chestiile astea nu au fost de amploare. S-au adunat unii din nebunie, unii din principii, dar nu a fost așa ceva răsunător. Nu a fost ieșit din comun. Era nevoie și poate încă mai e nevoie, dar de ceva mai mare. Noi ne trezim mai greu", regretă artistul.
Raper tânăr, scriitor cu vechime
Flou Rege este un raper tânăr ca vârstă, dar care și-a început drumul de scriitor atipic de mulți ani. Despre locul unde se află acum - din punct de vedere muzical - spune că "nu e cel mai rău din lume". Recunoaște cu dezamăgire că doar 10% dintre cei care îl ascultă îl înțeleg pe deplin. Printre aceștia și tatăl său, căruia i-a luat ceva timp până a început să asculte muzica făcută de fiul său. "El a înțeles hip-hopul ăsta cu timpul; a citit, s-a interesat, a fost frustrat, m-a dat afară, m-a împins, dar până la urmă m-a înțeles. Odată, a venit la un concert din Cluj, fără să-mi spună", își amintește artistul.
Despre muzică, Flou Rege vorbește la superlativ. Nu-i place că nu se cumpără albumele și nici iuțeala cu care merg lucrurile în industrie. Cu toate astea, nu forțează nimic, "pentru că muzica trebuie să aibă cursul ei. Trebuie să ai răbdare cu ea. Vreau să scriu, dar când e momentul".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News