Râmnicu Vâlcea vrea să devină mega-oraş. Vezi cum
Ideea primarului Romeo Rădulescu cu privire la unificarea oraşelor Râmnicu Vâlcea şi Ocnele Mari este susţinută şi de autorităţile ambelor ambelor localităţi, urmând ca în viitorul apropiat să înceapă de-mersurile pentru a fi realizată, informează Curierul de Râmnic.
Autor: Adi Stroescu
„A fost iniţial o idee, dar care spre bucuria mea a fost receptată pozitiv de domnul Iordache (Petre Iordache, primarul din Ocnele Mari - n.r.). Cele două oraşe sunt vecine teritorial, sunt multe artere care leagă aceste două localităţi, iar dintr-o ulterioară unificare ambele zone au de câştigat. Râmnicul primeşte o staţiune în plină dezvoltare, iar Ocnele devin un cartier al unui municipiu şi, inerent, vor putea altfel accesa fonduri pentru ridicarea infrastructurii, aşa cum se dezvoltă azi orice cartier al Râmnicului. Rămâne să vedem care sunt paşii, potrivit legii, pentru a pune în practică acest lucru”, a declarat primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Romeo Rădulescu.
La rândul său, edilul din Ocnele Mari, Petre Iordache, susţine că oraşul pe care îl administrează în prezent „se va dezvolta în doi - trei ani în interiorul Râmnicului, cât s-ar dezvoltat în zece în afară”.
„Aş greşi să spun că nu este o idee bună. Ocnele Mari ar putea să aibă alt traiect dacă ar fi cartier al municipiului. Străzile de legătură ar fi asfaltate, nu mai spun de restul infrastructurii - canal, apă, etc. Valoarea terenurilor ar creşte. Urmează ca la un eventual referendum populaţia să fie de acord. Singurul impediment ţine de o teamă cu privire la creşterea impozitelor, dar se poate pune o clauză în acest sens”, a precizat Petre Iordache.
Ambii primari sunt de părere că unificarea localităţilor ar putea avea loc şi la reorganizarea administrativ - teri-torială a României.
Municipiul Râmnicu Vâlcea are aproximativ 100.000 de locuitori, în timp ce Ocnele Mari numără în jur de 3.000. Ocnele Mari se situează în vestul municipiului, distanţa între cele două localităţi fiind de 7 km pe drumul naţional, respectiv 4 km pe strada Buda care leagă cartierul Morilor din Râmnicu Vâlcea de centrul Ocnelor.
Profilul Ocnelor Mari este de oraş staţiune, deşi el este cunoscut şi prin exploatarea minieră a sării. De altfel, Exploatarea Minieră a Sării funcţionează în sistem integrat cu agenţii economici - Oltchim, Uzinele Sodice - care sunt situaţi în parcul industrial Râureni din Râmnicu Vâlcea.
Cele două oraşe sunt legate şi prin transportul local, în comun, regia auto din Râmnicu Vâlcea având curse urbane regulate în Ocnele Mari. Majoritatea populaţiei din Ocnele Mari lucrează la agenţii economici din municipiul Râmnicu Vâlcea.
Un alt proiect aflat în discuţie la Primăria Râmnicului priveşte, într-o etapă ulterioară, şi includerea localităţii Mihăeşti, situată în sudul municipiului, comuna cu cea mai mare populaţie peste 8.000 de locuitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News