Raluca Turcan: Nu vreau să anatemizez sistemul de justiţie
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Raluca Turcan
Raluca Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, joi după-amiază, la Tulcea, că nu doreşte să 'anatemizeze' sistemul de justiţie, ci să asigure un sistem public de salarizare bazat pe echitate, unitate şi sustenabilitate. Ea a pledat pentru un cadru de salarizare în care nu excepţia este regula.

'Nu intenţionăm să învrăjbim categoriile sociale între ele. A fost cea mai mare pacoste a ultimilor ani. (...) Scopul nostru nu este nici să stigmatizăm sistemul de sănătate. Dimpotrivă, au fost eroi în această perioadă. Din acest motiv am spus că abordarea sporurilor nu poate fi făcută heirupist, pentru că în Sănătate sunt sporuri mai mari, dar asta nu înseamnă că nu le merită. Nu vreau să anatemizez sistemul de justiţie sau alte sisteme, ci dimpotrivă', a declarat ministrul Muncii în timpul unei conferinţe de presă.

Turcan a subliniat legătura care există între sistemele privat şi public. 'Sistemele privat şi public trebuie văzute în echilibru. Pentru un sistem privat puternic trebuie să ai un sistem public care să educe sistemul privat, un sistem public care să însănătoşească oamenii care lucrează în sistemul privat, să-i apere, să facă dreptate. Datoria noastră este să sprijinim întreaga societate, iar în materie de sistem public de salarizare, doar să aducem echitate, unitate şi sustenabilitate', a spus Raluca Turcan. Ministrul Muncii a susţinut şi necesitatea reaşezării salariilor.

'În sistemul public, avem foarte multe inechităţi generate de mai mulţi factori, că raportarea salariului în plată s-a făcut la salarii de bază diferite, că sporurile s-au raportat la salarii de bază diferite, cu toate că erau acordate pentru tipuri similare de activităţi, că s-au creat excepţii. (...)

'Deşi există articole de lege care prevăd că sporurile se limitează la 30% raportat la ordonatorul de credit, există excepţii iar acestea pentru multe profesii s-au transformat în regulă. Şi atunci, noi ne propunem la ce ne raportăm atunci când plătim salariile, la ce salariu de bază. Dacă sunt sporuri care pot fi eliminate, să le eliminăm, dacă sunt sporuri care pot fi acordate în sumă fixă, pentru că aşa e profilul acestora, să le acordăm în sumă fixă, dacă sunt salarii care nu sunt în grila de salarizare, să le introducem în grila de salarizare.'

'Exemplu este administraţia publică locală. Aceste principii vor acorda până la urmă un cadru de salarizare echitabil, predictibil şi sustenabil şi un cadru de salarizare în care nu excepţia este regula, ci regula e bine-cunoscută şi respectată', a menţionat ministrul Turcan.

Într-un comunicat de presă remis joi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Alina Corbu, susţine că afirmaţiile ministrului Muncii, Raluca Turcan, privind sporurile de 85% de care ar beneficia personalul din justiţie au un caracter 'totalmente eronat' şi recomandă reprezentanţilor tuturor puterilor statului să facă declaraţii în baza unor informaţii reale. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niţă)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel