Raimonds Vejonis este noul președinte al Letoniei. E primul șef de stat Ecologist din Uniunea Europeană
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ministrul leton al Apărării, Raimonds Vejonis, membru al Partidului Ecologist, a fost ales miercuri președinte al țării. Acesta a obținut voturile a 55 din cei 100 de membri ai Parlamentului de la Riga și poate revendica titlul de primul șef de stat Ecologist din Uniunea Europeană,  anunță Agerpres.

Raimonds Vejonis, în vârstă de 48 de ani, a declarat că ”va face tot posibilul pentru a continua să amelioreze securitatea Letoniei și bunăstarea țării în întregul ei”.

În calitate de ministru al Apărării, el a avut poziții foarte ferme față de Rusia, ale cărei ambiții au provocat îngrijorare în întreaga regiune. Raimonds Vejonis îi urmează în funcția de președinte al Letoniei lui Andris Berzins, ales în 2011 și care nu a mai candidat pentru un nou mandat.

Citește și: Parlamentul European contraatacă după ce Rusia a publicat "lista neagră" cu oficialii europeni interziși la Kremlin

Noul președinte, care a fost biolog înainte de a intra în politică, s-a născut în Rusia, în apropiere de Pskov, unde tatăl său activa în armata sovietică.

Raimonds Vejonis a fost numit în 2002 ministru al Mediului, păstrând acest portofoliu în mai multe guverne ale coaliției, până în 2011. El a intrat în Parlament în 2006, pe lista Alianței Populiste a Verzilor și Țăranilor, care cuprinde și Partidul Ecologist, al cărui membru este.

Numit ministru al Apărării în ianuarie 2014, el a dat dovadă de fermitate față de Rusia, în contextul conflictului ucrainean.

Președintele Letoniei este comandant al forțelor armate, îl nominalizează pe prim-ministru și exercită oficiul de promulgare a legilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel