Data publicării:

Rafinătorii de aur elvețieni se angajează să evite aurul brazilian din Amazon

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Giganții din industria aurului din Elveția au anunțat că nu vor folosi aurul extras din teritoriile indigene din Amazonul brazilian.

Rafinăriile elvețiene au spus că vor lua ”măsurile tehnice și umane necesare pentru a nu importa sau rafina aur ilegal, inclusiv pe cel din Brazilia”. Ei au cerut, de asemenea, guvernului brazilian condus  Jair Bolsonaro să facă mai mult pentru a proteja populația indigenă și mediul, potrivit Swiss Info.

Exploatarea aurului de către mineri artizanali ilegali contribuie la defrișarea Amazonului, lasă solul otrăvit cu mercur și invadează pământurile indigene tradiționale.

Datele exporturilor braziliene și studiile academice sugerează că o mare parte din acest aur merge către sau prin Elveția, un jucător cheie în comerțul global cu aur.   

”A fost destul de ușor pentru membrii noștri să spună că nu atingem aurul care vine din regiunea Amazonului, deoarece acesta nu este genul de afacere pe care un rafinător elvețian vrea să o facă”, spune Christoph Wild, președintele Asociației Elvețiene a Producătorilor de Metale Prețioase. (ASFSMP) și Asociația Comercianților, care au semnat declarația din 27 iunie.

Alți semnatari includ rafinăriile de aur Argor-Heraeus, Metalor, MKS Pamp, PX Précinox și Valcambi. ASFCMP are 13 membri care cuprind marile rafinării, banca elvețiană UBS și companii mai mici din metale prețioase.

În luna mai, ONG-ul pentru drepturile omului Society for Threatened Peoples a facilitat o întâlnire între liderii comunităților indigene din regiunea Amazonului și reprezentanții industriei aurului. 

Elveția a doua piață de export pentru aurul brazilian

Pentru Brazilia, Elveția reprezintă a doua piață de export cu cea mai rapidă creștere, după Canada. În 2020, exporturile de aur din Brazilia către Elveția erau în valoare de 1,01 miliarde de dolari, comparativ cu 1,89 miliarde de dolari pentru Canada, potrivit Observatorului pentru Complexitatea Economică.

Un punct de conflict în aceste discuții au fost datele exporturilor braziliene care sugerează o ieșire constantă de aur din regiunea Amazonului către Elveția.

Datele braziliene sugerează că în 2020 și 2021, 5 tone de aur au venit în Elveția de la Itaituba în Pará, un stat din nordul Braziliei traversat de râul Amazon. Christoph Wiedmer, co-director al Societății pentru Popoarele Amenințate (STP), susține că aceste cifre sunt o dovadă a nevoii mai mari de contabilitate transparentă din partea elvețiană.

Adăugând la misterul celor 5 tone de aur, notează Wiedmer, exporturile de aur din Itaituba în Elveția s-au oprit după august 2021. În aceeași lună, vama de la aeroportul din Zurich a confiscat 20 de kilograme de aur de la o persoană care călătorea din Sao Paolo către Dubai, un centru notoriu pentru aurul ilegal.

Incidentul a fost raportat pentru prima dată de ziarul brazilian Vanguardia și rămâne în curs de anchetă. Wiedmer spune că ridică întrebarea dacă Elveția a fost o escală rapidă într-o operațiune de văruire, astfel încât aurul ilicit să poată fi declarat ca elvețian în Dubai.

Transparența este cheia

”Transparența este atât de importantă pentru a curăța comerțul, pentru a preveni activitățile ilegale sau activitățile distructive pentru mediu sau produsele care provin din încălcări ale drepturilor omului”, spune Wiedmer.

Constituția braziliană consacră dreptul la un mediu echilibrat ecologic și mai multe tratate îi protejează comunitățile indigene. Dar de zeci de ani, acest drept a intrat în conflict cu cererea globală în creștere pentru aur. Exploatarea ilegală a aurului reprezintă aproape 10% din totalul defrișărilor din regiunea Amazonului.

Citește și....

Vămile elvețiene urmăresc 3 tone de aur de origine rusă care au intrat în Elveția din Marea Britanie

Autoritățile vamale elvețiene urmăresc 3 tone de aur de origine rusă care au intrat în Elveția din Marea Britanie luna trecută, pentru a urmări eventualele încălcări ale sancțiunilor economice împotriva Rusiei în urma războiului președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Aurul valorează 194 de milioane de franci elvețieni (202 de milioane de dolari), au declarat oficialii vineri.

Oficiul Federal pentru Vamă și Securitate a Frontierei a declarat că monitorizează în mod constant importurile de aur din Rusia, despre care a spus că nu sunt interzise în temeiul unei serie de sancțiuni elvețiene împotriva Moscovei impuse în urma invaziei Rusiei.

”Aproximativ 3 tone de aur originar din Rusia și în valoare de 202 milioane de dolari au fost importate din Regatul Unit în Elveția”, a declarat Oficiul Federal pentru Vamă și Securitate a Frontierei, adăugând că ”verifică importurile afectate în ceea ce privește sancțiunile aplicabile”...citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel