Data publicării:

Rafila, replică pentru Vlad Voiculescu: Domnule magician, Ministerul Sănătății nu a pierdut banii. Dați dovadă de demagogie și lipsă de caracter / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul Alexandru Rafila i-a dat o replică lui Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății în Guvernul Cîțu, a acuzat, ieri, Guvernul PNL-PSD că taie fondurile necesare pentru modernizarea spitalelor existente și pentru construcția noilor unități.

„PNL și PSD taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente si noi, infrastructură prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuti si altele.

Acum câteva săptămâni începuseră deja o campanie de aruncat vina asupra unui spital din subordinea ASSMB pentru a pregăti mediatic terenul pentru vestea asta: au pierdut 740 de milioane pentru spitale.

Ce înseamnă 740 de milioane de euro?

Păi… vreo 14-15 spitale de copii precum cel construit de Asociația Daruieste Viata din banii a sute de mii de donatori și mii de companii.

Un an a întârziat PSD-PNL cu lista de spitale.

De doi ani nu reușește PSD-PNL să pună pe picioare Agenția pentru Infrastructura în Sănătate pe care am inclus-o în PNRR.

Între timp, peste sistem s-a așternut letargia și băieții deștepți fac bani în continuare măsluind achiziții, furând din banii pacienților! Ați mai auzit să meargă Corpul de Control al ministrului Sănătății undeva? Vreo anchetă DNA care să fi pornit de la Ministerul Sănătății?

De doi ani nu fac decât să arunce banii pe consultanțe care nu duc nicăieri! Hârtii și blabla, furt, miștocăreli și dispreț“, a scris, ieri, Vlad Voiculescu pe Facebook.

Alexandru Rafila, despre problemele găsite la Ministerul Sănătății în momentul în care a preluat mandatul

 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a participat astăzi la „Școala de vară națională a medicilor rezidenți în medicină de familie”, unde a comentat cele scrise de Vlad Voiculescu, după o întrebarea privitoare la reducerea fondurilor pentru spitalele construite cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

„Nu am schimbat noi sursa de finanțare. Răspunsul privitor la construcția celor 27 de spitale este: Da, vor fi făcute! Când avem oportunitate, avem și foarte mulți spectatori care la un moment dat nu erau spectatori, ci erau implicați direct și trebuiau să răspundă de acest lucru. Schimbările politice i-au transformat în spectatori și în critici.

În primul rând, când am venit noi la Ministerul Sănătății, în 25 noiembrie 2021, am găsit blocaje pe toată linia, de sus până jos. Centrele de mari arși - blocate, spitalele regionale - blocate, foarte multe proiecte blocate. A trebuit să lucrăm foarte mult ca să le deblocăm, iar în momentul de față nu numai că sunt funcționale, ci lucrurile se întâmplă. S-a săpat, se fac fundații și apar spitale“, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, către Vlad Voiculescu: Domnule magician, 

 

Ministrul i-a dat o replică dură lui Vlad Voiculesc și i-a explicat, cu subiect și predica, de unde a venit reducerea de fonduri și cum Ministerul Sănătății a găsit o nouă sursă de finanțare pentru a acoperi construcția celor 27 de spitale.

„În privința PNRR, alocarea care a fost pentru România are două componente, cea a fondurilor nerambursabile, cam jumătate din bani. Cealaltă jumătate sunt fonduri pe care trebuie să le rambursăm, cu o dobândă foarte mică, într-un  anumit interval de timp. Când s-a alocat suma pentru România de către Comisia Europeană, PIB-ul estimat în momentul respectiv era diferit de PIB-ul real. A fost un PIB estimat mai mic. Prin creșterea PIB-ului, partea care revenea României a scăzut și Comisia Europeană ne-a transmis următoarele: Din partea nerambursabilă trebuie să reduceți 2,1 miliarde euro. Părțile nerambursabile finanțează câteva ministere, printre care și Ministerul Sănătății. Atunci, din cei 2,4 miliarde de euro alocați Ministerului Sănătății, Comisia Europeană a spus că ne dă doar 1,7 miliarde de euro. Atunci a trebuit să găsim o soluție.

Noi am aprobat o listă de spitale printr-o Hotărâre de Guvern, pentru 27 de spitale. Ne-am gândit cum să facem ca aceste lucruri care au fost aprobate să continue. Avem banii din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Aceste spitale vor continua, dar nu din banii din PNRR, ci din banii de la BEI. Sigur, sunt bani rambursabili, dar asta a fost condiția pusă de finanțator.

Am văzut cum, într-un mod demagogic și aș spune că fără niciun fel de caracter, în spațiul public, diverse declarații ale unui fost ministru al Sănătății, care spune că Ministerul Sănătății a pierdut banii. Ministerul nu a pierdut niciun ban, domnule magician.

Ministerul Sănătății și-a făcut treaba, a pornit toate proiectele pe care dumneavoastră le-ați blocat, a reușit să încheie toate prevederile legate de investițiile în sistemul de sănătate, iar această reducere cu 700 de milioane de euro nu e de la Ministerul Sănătății, ci de la Comisia Europeană, care a scăzut suma rambursată României.

Ministerul Sănătății a găsit soluția, iar aceasta este de a finanța exact aceleași proiecte din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții. Aceasta este realitatea proiectelor din sănătate. Cele 27 vor fi construite, doar că se schimbă sursa de finanțare. Termenele de finalizare nu vor fi foarte diferite. O prelungire de un an nu o să însemne mare lucru, mai ales că e vorba de proiecte mari, spitale mari care au nevoie nu doar de studiu de fezabilitate și proiectare, ci de o activitate în teren mult mai complexă. Cele 27 de spitale vor fi gata în 2027. Sigur, o să mă întrebați dacă garantez, dar poate că presa ar trebui să-i întrebe și pe cei care construiesc aceste spitale“, a concluzionat ministrul Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel