Rafila: Reorganizarea sistemului de transfuzii este imperios necesară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a pledat, luni, pentru reorganizarea sistemului naţional de transfuzii prin înfiinţarea unor centre regionale.

'Reorganizarea sistemului de transfuzii este imperios necesară. Trebuie să facem pasul către testarea moleculară a sângelui. (...) E vorba de o reformă. În România, sunt 42 de centre judeţene de transfuzii, iar în Franţa, cu o populaţie mult mai mare, sunt 13 centre. Va fi o regionalizare a centrelor unde se va realiza testarea, prelucrarea şi stocarea sângelui şi a hemoderivatelor. Nu se pune problema reducerii activităţii', a explicat Rafila, luni, la Parlament.

Citește și - Alexandru Rafila, despre salariile medicilor: Nu mai putem plăti în continuare fără să existe criterii de performanță pentru medici!

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că medicii nu mai pot primi în continuare aceleași salarii, fără să existe criterii de performanță.

"Anul trecut, Ministerul Sănătății a transferat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate vreo 12 miliarde de lei pentru cheltuieli salariale. Adică există din partea bugetului de stat, deci în afară de ceea ce plătește spitalul din contractul cu casa, există o sumă care este transferată către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și respectiv Casele Județene și spitale pentru reechilibrare, pentru plata acestor drepturi salariale.

Sigur că dacă plătim 80% salarii, și s-au scumpit utilitățile și așa mai departe, partea care îți rămâne pentru medicamente și pentru dispozitive medicale și pentru consumabile este mică. Dar eu vă spun ce am propus noi la Ministerul Sănătății și sunt convins că și Casa Națională de Asigurări de Sănătate dorește acest lucru. Decontarea serviciilor medicale să țină cont de costul real al acestor servicii medicale.

Pentru că nu discutăm despre costul serviciilor medicale dacă serviciul medical în mod real costă 1000 de lei și eu finanțez 800 de lei, înseamnă că la fiecare serviciu medical eu am un decalaj de 200 de lei. Și atunci costul serviciilor medicale în care se include costul cu resursa umană, ori ne hotărâm și găsim un sistem prin care să plătim separat salariile, și asta poate fi o soluție, și atunci plătești serviciul medical exact costul lui, fără să includă costurile salariale.

Discutăm despre acest lucru, lucrurile acestea noi le-am moștenit, sunt de când s-a înființat Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Gândiți-vă că între 2015 și 2023 nu cred că a existat o indexare a valorii acestor servicii medicale timp de vreo opt ani de zile. În vreo opt ani de zile vă asigur că multe s-au schimbat". Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel