Data actualizării:
Data publicării:

Rafila, parteneriat pe tema anticorupției din România cu Departamentul de Justiție din SUA - surse neoficiale

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Conform unor surse neoficiale, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și secretarul de stat Alexandru Rogobete discută la Washington detaliile unui parteneriat pe tema anticorupției din România cu Departamentul de Justiție din SUA.

Ministrul Rafila și secretarul de stat Alexandru Rogobete deschid o serie de întâlniri la Washington cu reprezentanții guvernului american pe tema reducerii fenomenului corupției în sistemul de achiziții publice, conform unor surse neoficiale.

Memorandum de colaborare cu Departamentul de Justiție al SUA

Ministrul Sănătății va semna, până la sfârșitul anului, un memorandum de colaborare cu Departamentul de Justiție al SUA pentru întărirea metodelor de prevenire a corupției în domeniul medical din România.

„Miza colaborării dintre Ministerul Sănătății și Departamentul de Justiție din Statele Unite este aplicarea unor bune practici anticorupție la nivelul întregului sistem de achiziții publice în domeniul sănătății. Momentul este crucial, pentru că ministerul nu a gestionat niciodată, în istorie, atât de multe programe de investiții în infrastructura spitalicească. Fonduri din PNRR, fonduri de la Banca Mondială, programe de finanțare de la Banca Europeană de Investiții și, bineînțeles, investiții directe din bugetul ministerului. Proiectele sunt complexe și investițiile trebuie să se realizeze rapid și corect”, a spus Alexandru Rafila. 

Seminarii dedicate practicilor anticorupție în administrarea fondurilor internațional

Acum câteva săptămâni, la Timișoara a avut loc primul eveniment despre Practici anticorupție în achizițiile publice din domeniul sănătății, dintr-o serie de șase, la care au participat reprezentanți ai FBI și ai Departamentului de Justiție din Statele Unitate ale Americii.


Colaborarea ministerului cu Departamentul de Justiție al SUA a început în aprilie 2023. Secretarul de stat Alexandru Rogobete a fost la un curs intensiv la sediul Departamentului de Justiție din SUA, pentru managementul fondurilor internaționale și metodele de limitare a corupției în achizițiile publice guvernamentale, în calitatea sa de responsabil pentru derularea investițiilor din programul PNRR.  

„Mă bucur că am ocazia să îl însoțesc pe domnul ministru Prof. Dr. Alexandru Rafila în vizita oficială în Statele Unite! Lucrăm pentru dezvoltarea colaborării în domeniul sănătății și pentru combaterea corupției în gestionarea fondurilor internaționale alături de partenerii din cadrul Departamentului de Justiție din SUA! Toleranță ZERO pentru cei care risipesc chiar și un euro din PNRR! Mulțumim Ambasadorul României la Washington care ne acordă tot sprijinul!”, a scris Alexandru Rogobete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel