Rafila, despre infecţiile nosocomiale: Nu există ţară care să nu aibă aceste infecţii
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alexandru Rafila/ gov.ro
Alexandru Rafila/ gov.ro
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că nu există ţară care să nu aibă infecţii nosocomiale.

„Nu există nicio ţară din lume care să nu aibă aceste infecţii. Cine spune că militează pentru eliminarea acestor infecţii nu este sincer. Şi noi trebuie să fim foarte clari în a spune că încercăm să limităm, (...) să scădem, să ţinem sub control cât se poate şi rezistenţa bacteriilor la antibiotice, pe de o parte, şi să evităm infecţiile invazive, pentru că infecţiile invazive principial pun viaţa omului în pericol”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă. 

„Dacă la nivelul Uniunii Europene toate ţările au cifre care merg de la 6-7% din totalul pacienţilor externaţi care înregistrează astfel de infecţii în cursul spitalizării, în România, vedeţi că am avut şi procente care ajungeau la 0,2%, adică absolut puţin credibil. Şi tot lucrăm ca să schimbăm şi mentalităţi şi, mai mult, să asigurăm cadrul organizatoric şi mai ales profesional care să permită identificarea şi raportarea acestor infecţii. Remarcaţi că trendul a fost crescător. Haideţi să comparăm ultimii doi ani, 2021 şi 2022. Remarcaţi o creştere cu 55% a gradului de raportare între trimestrul 1 a anului 2021 şi trimestrul 1 al anului 2022. Deci o creştere semnificativă, dar încă suntem departe, dar lucrăm şi acum. Vreau să vă arăt cum lucrăm ca să atingem acest obiectiv”, a explicat ministrul Sănătăţii. 

„A apărut un ordin de ministru care menţionează necesitatea existenţei unui laborator sau compartiment de microbiologie în spitalele cu paturi, ceea ce nu există în marea majoritate a spitalelor. De ce le trebuie un compartiment sau un laborator? Ca să putem să identificăm bacteriile multirezistente, inclusiv portajul, pentru că pacientul când se internează în spital, anumite categorii de pacienţi, trebuie făcut un screening, adică să vezi dacă e cumva purtător de germeni multirezistenţi şi îl pui în altă parte, nu să stea împreună cu cineva care nu are şi care ar putea să dobândească astfel de germeni. Atunci avem nevoie de un laborator de microbiologie şi de personal calificat. Aceste laboratoare, chiar dacă funcţionează în anumite perioade ale zilei sau săptămâni doar cu asistent medical, este suficient, pentru că ele pot să preleveze probe”, a mai spus ministrul Sănătăţii. 

Alexandru Rafila: Peste 5000 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore

„5202 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital - paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus - am ajuns la un procent de 17,18%, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69%. Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante", a spus, tot luni, ministrul Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel