Rafila: Certificatul COVID, introdus după trei săptămâni de creștere a cazurilor! Nu știe nimeni când se termină pandemia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Alexandru Rafila
Sursă foto: Facebook - Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății în Guvernul Ciucă, a vorbit despre introducerea certificatului COVID. De asemenea, a spus că măsurile de relaxare luate de Guvern vin pe un trend descendent al pandemiei.

„Lucrăm la un proiect de lege, să găsim o soluție pentru situații de criză. Când numărul de cazuri crește, trebuie să luăm o măsură temporară, dar cu impact pentru sănătatea publică. Principiul de introducere al acestui certificat este următorul: e un certificat temporar care este introdus după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1,5. În vară, am avut o astfel de creștere, care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document trebuia introdus în august. Din păcate, atunci a fost puțin diferit. Noi am introdus acum un anumit tip de relaxări, dar într-o perioadă de scădere, nu de creștere. Când vom avea o situație de creștere - trei săptămâni consecutive -, atunci vom apela la acest instrument”, a spus Alexandru Rafila, miercuri seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii lui Răzvan Dumitrescu.

„Din punct de vedere psihologic, toată abordarea din această perioadă, cu starea de alertă prelungită, nu a făcut bine, pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță, acesta este adevărul”, a mai spus Alexandru Rafila.

Întrebat, ulterior, când se termină pandemia, ministrul Sănătății a spus: „Când se termină pandemia, nu știe nimeni, nu poate să facă nimeni prognoze.” 

„Acum ne aflăm pe un trend descendent şi sperăm să putem să îl menţinem aşa, dar pentru aceasta trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile. Aceste reguli, care par puţin mai relaxate, trebuie respectate!”, a mai spus, miercuri, ministrul Alexandru Rafila. 

Bilanț coronavirus, 8 decembrie 2021: 1.279 cazuri noi și 86 de decese

Până astăzi, 8 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.789.539 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.552 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.707.968 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.279 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 35 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 249 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 57.360 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel