Data publicării:
Raed Arafat liniștește populația, după exercițiul de la Cernavodă: "Suntem obligați să testăm capacitățile!"
Raed Arafat le cere oamenilor să nu intre în panică, după exerciţiul naţional "Valahia 2023, de la Cernavodă.
Țările care au o centrală nucleară sau care au una în apropiere sunt obligate să facă exerciții periodice pentru testarea nivelului de pregătire, modului de reacție și modului de cooperare internațională în cazul producerii unui incident radio-nuclear, potrivit declarațiilor lui Raed Arafat la Antena 3.
"Suntem obligați să testăm capacitățile noastre indiferent de situație și trebuie să fim siguri că, la momentul în care se întâmplă ceva, chiar dacă probabilitatea este foarte mică, noi să fim pregătiți să reacționăm. Acesta este scopul acestui exercițiu care se va repeta și în anii următori", a explicat șeful DSU.
De asemenea, acesta a anunţa că România va semna un contract cu Comisia Europeană pentru un proiect de aproximativ 17 milioane de euro, urmând ca autorităţile din ţara noastră să creeze o capabilitate de răspuns în Europa privind detectarea, prelevarea și monitorizarea în domeniul CBRN.
Exerciţiul naţional "Valahia 2023
În perioada 3-5 octombrie, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) va organiza un exercițiu de simulare a unui accident la Centrala de la Cernavodă, reprezentând o procedură standard în industria nucleară.
"Scopul principal al acestui exerciţiu este de a verifica şi confirma integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică.
Prin simularea unei urgenţe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacităţile de intervenţie în situaţii de urgenţă ale tuturor actorilor implicaţi, titular de autorizaţie, autorităţi publice locale şi naţionale, precum şi asistenţa internaţională primită din partea unor parteneri din Norvegia, SUA, Franţa, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică', a transmitea CNCAN, la începutul lunii iulie, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News