Raed Arafat spune că trebuie să fim pregătiți pentru un cutremur mare. Pericolul alertei de seism: Poate să ducă la moarte
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos - Alexandru Prepeliță
Foto: Inquam Photos - Alexandru Prepeliță
Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe Richer s-a produs în dimineața zilei de 3 noiembrie 2022 în România. A fost cel mai puternic seism din ultimii doi ani și jumătate din țara noastră. În acest context, Raed Arafat a intervenit pe subiect.  

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, joi, că populaţia ar trebui să fie foarte bine pregătită asupra a cum să reacţioneze în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mai mare, iar autorităţile trebuie să se asigure cu privire la instruirea cetăţenilor pentru un astfel de scenariu.

”Trebuie să fim tot timpul pregătiţi”

”Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremurul astăzi de 5,4 (...) Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7. Clar că apariţia unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiţi. Nu ştim când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mulţi să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele ştiinţific dovedite prin care să poţi să faci acest lucru", a afirmat Raed Arafat, la postul Digi 24, conform Agerpres. 

Alerta de cutremur poate duce la busculade



El a continuat: ”Părerea noastră este că populaţia trebuie să fie în primul rând pregătită foarte bine. Chiar dacă vrem în viitor să dăm astfel de mesaje (RO-Alert), trebuie să fim foarte siguri de pregătire, trebuie să facem analize, studii, să fim siguri că marea majoritate a populaţiei ştie foarte bine ce are de făcut şi că va face acest lucru, nu va intra în panică şi atunci putem să ne gândim la asta”. Raed Arafat spune că nu este un lucru bun ca o populație nepregătită să primească mesajul de avertizare cu privire la cutremur cu 5 secunde înainte de producerea seismului. ”Un mesaj la ora 6:50 dimineaţa este una, un mesaj la 12 noaptea sâmbătă, când avem mii de oameni în diferite locuri aglomerate unde ieşirile de urgenţă sunt înguste, poate să ducă la busculade şi poate să ducă la moarte, chiar dacă cutremurul nu omoară pe nimeni", a afirmat Raed Arafat.

Citește și:

Cutremur România, 3 noiembrie 2022: Ai primit și tu alerta? Iată ce precizează Google despre asta

Cu doar câteva secunde înainte de resimți cutremurul propriu-zis, unii români au primit alerta că urmează un cutremur în apropiere. 

u a fost vorba despre RO-Alert, ci despre o alertă transmisă de anumite tipuri de Android. 

Cutremur România, 3 noiembrie 2022: Sistemul RO-ALERT nu transmite notificări înaintea declanșării cutremurelor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență România (IGSU) precizează expres acest lucru, că nu a fost trimis niciun RO-Alert înainte de cutremur: ”Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public și pe anumite canale de socializare referitoare la cutremurul resimțit astăzi la nivel național, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări: - la nivel național nu a fost transmis niciun mesaj RO-ALERT. Precizăm încă o dată faptul că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT NU va difuza notificări anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență, informații legate adăposturi pentru asigurarea protecției comunităților, etc.). (...) Mesajele de alertare care au apărut pe telefoanele cu sistem de operare Android NU SUNT mesaje RO-ALERT, ele aparțin platformei software a Google. pregătirea și alertarea comunităților la incidența apariției unui seism se află în responsabilitatea PROTECȚIEI CIVILE din ROMÂNIA”. 

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel