Data publicării:

Raed Arafat: Mesajele RO-Alert ar putea fi primite și pe televizor, email și SMS

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Ilona Andrei
Inquam Photos / Ilona Andrei
Vineri, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a menționat că se discută despre extinderea sistemului de avertizare RO-ALERT pentru a permite trimiterea mesajelor prin televiziune, e-mail și SMS.

"Pe Ro-Alert avem o strategie şi chiar recent am avut o şedinţă de lucru cu STS, care răspund de partea RO-ALERT, de a dezvolta sistemul astfel încât să putem include mai multe terminale, nu numai că vine alerta pe telefon şi vine pe mai multe terminale, intră direct pe televizor, intră direct pe e-mail, pe SMS, la cei care sunt înscrişi, astfel încât să ne asigurăm că cea mai mare parte din populaţie a aflat de o situaţie care poate să le pună viaţa în pericol", a precizat Raed Arafat.

Când a fost întrebat despre persistența deficiențelor în sistemul de avertizare, menționate în Strategia Națională de Reducere a Riscurilor de Dezastre pentru 2024-2035, recent adoptată de Guvern, Arafat a răspuns că problema nu se limitează doar la "alertarea populației".

"Sistemele de avertizare, dacă includem şi sistemele de alertare a populaţiei, sunt sisteme costisitoare"

"Avertizarea timpurie nu este neapărat alertarea populaţiei. Avertizarea timpurie înseamnă senzori pentru inundaţii, senzori pentru cutremur, senzori pentru diferite categorii de situaţii care pot să apară şi care declanşează după asta alertarea populaţiei. Într-adevăr, încă mai este de lucru pe această linie. Ministerul Mediului este implicat autorităţile locale şi judeţene sunt implicate, sunt zone în care au instalat sisteme moderne de avertizare timpurie pentru partea e inundaţii în mod deosebit, sunt alte zone care încă mai au de lucrat pe această linie. Din păcate, sistemele de avertizare, dacă includem şi sistemele de alertare a populaţiei, sunt sisteme costisitoare, sunt sisteme care necesită dezvoltare continuă şi trebuie să ai o strategie în acest sens”, a explicat şeful DSU, potrivit România TV.

Deși sistemul RO-ALERT ne-ar putea ajută să evităm niște situații care ne-ar pune viața în pericol, Raed Arafat a punctat alte probleme cu care ne confruntăm. Acesta a mai vorbit și despre schimbările majore care va face dificilă intervenția în cazul unor tragedii de amploare. 

Este vorba despre impactul mutării Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din clădirea Ministerului Afacerilor Interne. 

”Acest centru a stat cu noi în Minister 10 ani, unde a lucrat cot la cot cu DSU, cu personalul nostru, cu personalul Direcției Generale de Urgențe Medicale de la DSU, care stă în centrul respectiv. Hotărârea de Guvern 557/2014 a introdus această modificare: COSU de la Ministerul Sănătății va fi într-un centru organizat de Ministerul Afacerilor Interne, care este centrul nostru de coordonare. La acest moment ne-am rupt. COSU este într-un loc, noi într-un loc. Eram în același loc până acum o săptămână. Citește continuarea pe DCNEWSTV (+VIDEO). 

Raed Arafat a fost în studioul DCNews unde a discutat mai multe aspecte relevante. 

Vezi interviul complet AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel