Data actualizării:
Data publicării:

Radu Tudor, întrebare-cheie legată de creșterea economică a României

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Radu Tudor, jurnalist Antena 3, lansează o întrebare-cheie, după ce economiștii intervievați de Bloomberg au susținut că economia românească, grație relaxării fiscale, a înregistrat în primul trimestru un avans de 3,9% în ritm anual, mai mult decât avansul de 3,8% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut.

Ritmul de creștere înregistrat de cele șase state membre ale UE din Europa Centrală și de Est a încetinit în primul trimestru, excepția fiind România, în condițiile în care cheltuielile gospodăriilor nu au reușit că compenseze diminuarea fondurilor comunitare și scăderea cererii la export, susțin economiștii intervievați de Bloomberg și citați de Agerpres.

Potrivit analiștilor, pe lângă relaxarea fiscală, activitatea economică a fost ajutată și de creșterea consumului în urma majorărilor de salarii în sectorul public precum și de reducerile de TVA.

"Creșterea economiei românești a fost sprijinită puternic de o relaxare fiscală fără precedent, estimată la 2,2% din PIB în termeni structurali. România va consuma întreaga rezervă fiscală pe care a acumulat-o în ultimii ani pentru a susține o creștere economică de peste 4% în acest an electoral", a apreciat Juraj Kotian, economist la Erste Bank în Viena.

"Pentru întregul an 2016, creșterea în Europa Centrală și de Est va rămâne solidă. Vom vedea probabil o creștere mai slabă în Ungaria și Cehia comparativ cu anul trecut în condițiile în care intrările de fonduri comunitare vor încetini. În schimb, creșterea în România și Polonia ar trebui să fie similară cu cea din 2015, posibil chiar și puțin mai mare, ca urmare a relaxării politicii fiscale", a declarat William Jackson, economist la Capital Economics.

Citește și: Ponta: Pierdem anul 2016 pentru că o persoană egocentrică a vrut să aibă "Guvernul Lui"

"Sunt puțin mai îngrijorat de perspectiva pe termen mediu. După ce capacitatea de rezervă va fi utilizată, ritmul în care aceste economii pot crește va fi determinat de cât de rapid poate fi extinsă partea de ofertă a economiilor lor", subliniază William Jackson.

"2016 : România, creștere economică solidă. Datorită lui Cioloș sau lui Ponta?", întreabă Radu Tudor în titlul materialului postat pe blogul său personal referitor la declarațiile analiștilor privind creșterea economică a României. 

Eurostat: România, cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru

Conform unei estimări preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), România, cu o creștere a PIB de 4,2% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, a înregistrat cea mai mare creștere economică în ritm anual din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, relatează Agerpres.

De asemenea, în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, România a înregistrat a doua mare creștere economică din UE, 1,6%, un avans mai mare în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind înregistrat doar de Slovacia, 1,7%.

Atât zona euro cât și Uniunea Europeană au înregistrat, în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, o creștere economică de 0,5%, ușor mai mare decât cea înregistrată în trimestru patru 2015 comparativ cu trimestrul al treilea. În schimb, în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, zona euro a înregistrat o creștere de 1,5% iar UE 28 un avans de 1,7%, în ambele cazuri fiind vorba de o ușoară încetinire comparativ cu trimestrul precedent.

În ceea ce privește România, datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal, publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS), conform cărora produsul intern brut (PIB) a crescut, ca serie brută, în primele trei luni din 2016, cu 4,3% în comparație cu perioada similară din anul anterior. Pe serie ajustată sezonier, PIB a înregistrat o creștere cu 4,2% față de același trimestru din anul 2015. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, în primele trei luni din 2016 PIB-ul a crescut cu 1,6%, ca serie ajustată sezonier.

În previziunile economice de primăvară publicate la începutul acestei luni de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creștere de 4,2% în 2016, susținută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creștere să încetinească la 3,7%.

Citește și: Viitorul nu arată bine! Pericol pentru economie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel