Radu Tudor, avertisment: Avem premisele unui război foarte periculos între Iran și Israel. Va fi o altă dimensiune!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Analistul militar Radu Tudor a vorbit despre pericolul generat de conflictul din Israel.

Analistul militar Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN situația din Israel.

VEZI ȘI: Update: Lupte în curs / Stare de război în Israel. Bilanţ teribil, peste 700 de israelieni au murit de la începutul ofensivei Hamas

"Există cel puțin două explicații pentru acest eșec de proporții al serviciilor de informații din Israel și al armatei israeliene. Prima ține de o divizare profundă a societății israeliene, care de mai bine de doi ani de zile protestează masiv la adresa măsurilor legislative pe care premierul Benjamin Netanyahu le-a luat. 

Au fost în stradă inclusiv militari activi din armata israeliană, din serviciile de informații și lucrul acesta evident că a creat o dezbinare și o delăsare. Netanyahu s-a concentrat mai mult pe problemele lui personale și a neglijat foarte mult amenințările reale. A doua explicație ține de faptul că această operațiune, acest atac fără precedent, este mai degrabă organizat de un actor statal.

Amprenta extrem de puternică pe care o vedem pe teritoriul Israelului, numărul foarte mare de morți, dimensiunea intervenției militare, armamentul folosit, paramilitarii Hamas și de altă origine arată că organizația Hamas, singură, n-ar fi putut planifica și realiza un astfel de atac masiv pe teritoriul Israelului.

Radu Tudor: Avem în momentul de față premisele unui război foarte periculos între Iran și Israel

Sunt din ce în ce mai mulți specialiști care spun că, de fapt, atacul a fost organizat, planificat și declanșat de pe teritoriul Iranului și că organizația Hamas a fost doar interfața care s-a cuplat la planurile Iranului. 

Avem în momentul de față premisele unui război foarte periculos între Iran și Israel. De altfel, autoritățile de la Teheran au recunoscut faptul că au sprijinit și sprijină atacul terorist prelungit al Hamas, ceea ce arată, fără doar și poate, faptul că ceea ce se întâmplă acum în sudul Israelului reprezintă o capacitate militară a Iranului împotriva statului Israel. Cu toate complicațiile care vor decurge de aici, nu doar în plan regional, ci și pe plan mondial. Va fi o altă dimensiune. Cred că Iranul și Hamasul reprezintă noua formă de terorism extrem de periculos, de tip Al Qaida - ISIS și ceea ce vom vedea acum va fi o relansare a războiului mondial antiterorist, cu Israel și Statele Unite în frunte.

Vom avea, pe lângă războiul brutal și ilegal declanșat de Rusia în Ucraina, acest nou front extrem de fierbinte și trebuie să ne concentrăm foarte, foarte serios pentru a prezerva viața, libertatea și democrația, acum, mai mult decât oricând", a spus Radu Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel