Data publicării:

Radu Țincu: ”E posibil ca undeva în martie să trecem spre normalitatea de dinaintea pandemiei de Covid 19”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Radu Țincu, despre revenirea la normalitate (Facebook)
Radu Țincu, despre revenirea la normalitate (Facebook)
Medicul Radu Țincu este optimist în legătură cu revenirea la normalitate. Crede și susține că momentul va putea fi ”undeva în martie”. 

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, estimează că luna viitoare este posibil să reușim să trecem spre normalitatea de dinaintea pandemiei de Covid 19. „Eu cred că, dacă vor apărea în continuare variante virale, acestea vor fi la fel de blânde sau poate chiar mai blânde decât varianta Omicron”, a spus el, joi, la Știrile B1 TV.

Pornind de la poziția exprimată de către conducerea Moderna, care susține că ne apropiem de etapele finale ale pandemiei, medicul român consideră că acest scenariu este unul pe care îl putem lua în calcul, ”Avem mai multe argumente în acest sens - în primul rând, istoricul. Uitându-ne la celelalte pandemii, vedem că ele evoluează pe o perioadă undeva între un an și jumătate și trei ani de zile. Iată că avem deja doi ani de pandemie, deci din punct de vedere istoric putem spune că pandemia poate să ajungă către final. Pe de altă parte, mai avem două elemente care stau la baza acestui scenariu posibil”, a explicat Țincu.

Varianta Omicron, ”mult mai blândă” comparativ cu varianta Delta

Medicul Țincu a mai precizat că elementele are stau la baza acestui scenariu sunt cele legate contagiozitatea celor două variante ce au circulat în ultimele luni. „În primul rând, faptul că varianta Omicron este o variantă mult mai blândă comparativ cu varianta Delta, ceea ce arată că virusul se îndreaptă în mod natural către această evoluție favorabilă, de a coabitare cu oamenii. În al treilea rând, față de 1918, când am avut ultima pandemie ce a lovit omenirea, avem și vaccin de această dată, vaccin care cel puțin pentru spațiul european, uitându-ne în mod global la spațiul european, a acoperit undeva la 85-90% din populație”, a adăugat el.

Numărul de cazuri mai poate crește, însă avem și o imunitate obținută prin vacinare

„E posibil să mai existe creșteri ale numărului de cazuri, dar gândiți-vă că dacă este să adunăm imunitatea obținută prin vaccinarea, imunitatea determinată de trecerea prin boală, toți acești factori cumulează o imunitate suficient de bună, care cel mai probabil va reuși să protejeze împotriva unor creșteri substanțiale ale numărului de cazuri. Pe de altă parte, cei care au trecut prin boală - și iată că avem destui în valul 5, a fost extrem de intens în Europa, cu sute de mii de îmbolnăviri în fiecare zi în anumite țări – acești oameni au dezvoltat, dincolo de imunitatea mediată de anticorpi, și o imunitate celulară. (…) Eu cred și susțin că e posibil ca undeva în martie să reușim să trecem spre normalitatea de dinaintea pandemiei de COVID-19”, a mai afirmat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel