Data publicării:

Radu Oprea: Întâlnirile tehnice sunt importante pentru că întotdeauna ne bazăm deciziile pe analizele pe care le fac economiştii

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Întâlnirile tehnice sunt importante pentru că întotdeauna deciziile sunt luate pe baza studiilor de impact, pe analizele pe care economiştii le fac, iar când se discută despre politici comerciale este nevoie de o analiză solidă a impactului asupra statelor membre, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, la deschide lucrările reuniunii tehnice informale a Trade Economist Network.

'Sunt importante întâlnirile tehnice pentru că întotdeauna ne bazăm deciziile pe studiile de impact, pe analizele pe care economiştii le fac şi cred că este normal ca atunci când discutăm despre politici comerciale, despre acorduri comerciale, despre parteneriate, despre investiţii, să avem întotdeauna în spate o analiză solidă asupra impactului pe care aceste politici comerciale le au asupra statelor membre.

Şi de aceea am ţinut să fiu prezent astăzi aici, la reuniunea economiştilor din zona Bruxellesului, pentru că am ţinut să le mulţumesc pentru munca pe care o fac, pentru datele pe care ni le pun la dispoziţie astfel încât politicienii, astfel încât cei care iau decizii, să-şi poată baza aceste decizii pe date concrete şi politicile comerciale să fie într-adevăr în beneficiul cetăţenilor europeni', a spus Ştefan-Radu Oprea. El a menţionat că atunci când vorbim despre politici comerciale unul dintre punctele care au suscitat foarte multe discuţii în Europa au fost mandatele de negociere în relaţia cu Statele Unite şi aici este nevoie de studii de impact.

De asemenea, acesta a afirmat că miercuri urmează să lanseze Centrul de Cercetare în domeniul productivităţii în parteneriat cu Republica Coreea. 'Este un program în care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat este parte împreună cu Academia de Studii Economice (ASE) pentru că într-adevăr încercăm să aducem către întreprinderile mici şi mijlocii, în special, această posibilitate de a-şi îmbunătăţi productivitatea prin diverse programe. Învăţăm de la cei mai buni. Ştim foarte bine modul în care au evoluat ţările asiatice, îm mod special Coreea, şi performanţele pe care la au în domeniul productivităţii.

Este un program în patru etape. Acum se înfiinţează Centrul de Cercetare la Academia de Studii Economice şi va fi un raport final care la terminarea celor patru etape ale programului va propune o modalitate prin care România poate să îmbunătăţească aceste metode', a declarat Ştefan-Radu Oprea. Potrivit ministrului, raportul ar urma să fie gata în următoarele două luni. Miercuri, are loc la Bucureşti, reuniunea tehnică informală a Trade Economist Network, o reţea informală compusă din economişti experţi în problematici de politică comercială din statele membre ale Uniunii Europene şi din cadrul Comisiei Europene, care se reunesc de două ori pe an pentru a dezbate aspecte privind impactul economic al unor subiecte curente referitoare la politica comercială a Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel