Radu Manta, de la Stația Vârful Omu: Urșii vin des, dau ocol stației, caută de mâncare
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Meteorologul Radu Manta, de la Stația Vârful Omu, a vorbit, într-un interviu pentru DCNews, despre mesajele RO-ALERT și prezența urșilor.

Radu Manta, șeful stației meteo de pe Vârful Omu, a oferit, alături de Ciprian Neagu, meteorolog la stația Vârful Omu, și Gabriela Băncilă, director ANM, un interviu la DCNewsTV. 

Mesaje RO-ALERT pe Vârful Omu?

„Nu știu dacă au primit mesaje RO-ALERT pe munte, pentru că transmiterea acestor mesaje este automată, dar condiționată tocmai de prezența celulor operatorilor de telefonie. Trebuie să ai semnal în zona respectivă pentru a primi mesajul RO-ALERT”, a explicat Gabriela Băncilă.

Radu Manta, șeful stației meteo de pe Vârful Omu, a spus că nu au primit mesaje legate de vreme.

„Atenție, lor le vin mesaje despre urși, le vin și urșii în vizită”, a intervenit Gabriela Băncilă.

Ulterior, Radu Manta a spus că sunt vizitați destul de des de urși: „Da, vin destul de des. Mai dau ocol stației, caută de mâncare, dar nu găsesc.” 

Gabriela Băncilă (ANM), Radu Manta și Ciprian Neagu, interviul zilei la DC News

Radu Manta a fost întrebat ce face în timpul liber pe Vârful Omu

„În timpul liber, avem multe de făcut. Noi facem de mâncare și ne gospodărim singuri. Suntem doar noi aici fără niciun alt ajutor”, a spus Radu Manta, oferind ulterior câteva detalii despre jobul lui. „Facem de gardă pentru că stația automată transmite doar o parte din datele care sunt cerute. Noi le completăm oră de oră cu observații vizuale despre nori, stratul de zăpadă. Sunt date pe care stația nu știe să le transmită și atunci noi le completăm cu ce observăm vizual. Ziua și noaptea, de sărbători, tot timpul lucrăm”, a explicat acesta.

„Colegii mei de la Vârful Omu lucrează în regim continuu, așa cum lucrăm și noi. Aparatura automată, în momentul de față, din acest domeniu asigură informații, există și senzori care încearcă să ofere informații despre timpul prezent, despre ce se vede în câmpul vizual de unde este amplasată stația respectivă, dar cea mai bună informație e cea care vine de la oameni. (...) Toate informațiile vin de la observatorul meteorologic”, a explicat și Gabriela Băncilă, adăugând că, „în timpul liber, trebuie să știți că ei asigură și întreținerea stației și aparaturii”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel