Data actualizării:
Data publicării:

Radu Banciu a RĂBUFNIT: Incredibil! Îţi spune două vorbe printre dinți de te-a făcut zob

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Radu Banciu, scrisoare după ce a vorbit de Halep: Au sărit să mă înjure
Radu Banciu, scrisoare după ce a vorbit de Halep: Au sărit să mă înjure
Jurnalistul Radu Banciu, în ediția de miercuri a emisiunii ”Lumea lui Banciu”, a discutat despre un raport ce analizează modul în care românii își cresc copiii.

"Un raport prezintă principalele șapte tipologii de părinți din România care sunt violenți cu copiii lor. Mi se pare o chestiune deosebit de importantă. Printre motivele cel mai des invocate de părinți când își bat copiii sunt: pentru binele lor, copilul a greșit sau credința religioasă. Studiul mai arată că fenomenul are efecte dramatice asupra celor mici: crește riscul de abandon școlar, de apariție a diabetului sau a cancerului, dar și rata suicidului. Raportul arată că doar 1 din 10 părinți nu și-ar lovi niciodată copilul. 1 din 10 nu e predispus să-și bată copilul. Incredibil!", a spus Radu Banciu.

"Prima categorie: unul din doi părinți (51%) crede că lovirea e pentru binele copilului: "îl bat, dă-l dracului, că-i prinde bine!". 1 din 10 consideră că lovirea apare din cauza copilului. 8% ar lovi copiii, dar n-ar vrea ca acest lucru să se afle. 8% invocă motivații religioase, 6% lovesc copiii în mod absolut gratuit, fără niciun fel de motiv. 5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel, iar 3% se simt foarte vinovați după ce își bat copii până îi stâlcesc.
În mod paradoxal, deși românii consideră violența asupra copilului ca fiind a treia problemă socială din România, după sărăcie și calitatea educației, peste jumătate dintre părinți nu consideră că o palmă la fund este o formă de violență, iar 90% cred că violența este doar atunci când provoacă vânătăi și cicatrici sau când părinții își bat copilul fără motiv", a mai spus Radu Banciu.

"Bătaia e ruptă din rai"

"În România, după cum știți, cei mai mulți părinți consideră și azi că bătaia e ruptă din rai. N-ar mai fi atât de mulți ca acum un deceniu sau două, când cu toții am auzit în copilăria noastră eternul "eu te-am făcut, eu te omor". Noi eram niște primitivi, un popor de primitivi. Toate mediile din România se adunau în același punct atunci când venea vorba despre educație: dacă nu înțelegea de vorbă bună copilul, și era la latitudinea părintelui să stabilească ce e aia vorbă bună - și bineînțeles că un copil de 4 - 5 ani nu are cum să priceapă, atunci... Așa au fost oamenii crescuți, așa am ajuns și noi în ziua de azi, așa vedem lucrurile. Poate că copii copiilor copiilor noștri vor prinde un alt culoar. Cu mentalitățilea astea, România nu se poate schimba.

Nouă părinți din zece, fără ca asta să fie un studiu, sunt de fiecare dată nervoși atunci când încep o discuție cu copilul lor. Asta poți să observi în orice mediu din România. Cu cât copilul e mai mic, cu atât șansa ca el să fie snopit în bătaie e mai mare. Evident, părintele, fiind un bou și un laș absolut, nu va da sau va da extrem de rar într-un copil de 16 sau 17 ani, că ăla îl bate de-l omoară. În ziua de azi copilul îi și spune părintelui "te bat de te omor". Azi o fată de 12 ani îți spune două vorbe printre dinți de te-a făcut zob. Pe vremuri nu era așa. Tăceai de frică, învățai de fircă, te duceai la școală de frică și le făceai pe toate de frică să nu te omoare în bătaie ai tăi. Așa era în toate mediile sociale", a declarat jurnalistul.

[citeste si]

"Fiul meu, de exemplu, i-a spus într-o zi în tramvai uneia, care îi punea toate întrebările clasice ale generației staliniste (Ia spune-mi câți ani ai? La ce stație cobori? De ce faci tu așa urât în tramvai?), i-a spus: "nu-ți spun ție nimic pentru că ești o băbuță!". S-a uitat doamna respectivă la mine și mi-a spus: "să știți că nu așa se crește un copil!". Bine că știa ea să-i crească pe ai ei! De asta arată România așa cum arată: că le știm pe toate. Dați-le, bă, o șansă copiilor!", a afirmat jurnalistul, miercuri seară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel