Data publicării:
RADON, gaz radioactiv în materialele de construcții. Guvernul, HG: Noi reguli pentru autorizații
Se schimbă regulile în construcții în România din cauza unui gaz radioactiv.
A fost transpusă în România o directivă europeană, prin Hotărârea de Guvern 526/2018. Este vorba despre planul național de acțiune la radon, românii fiind cei mai expuși cetățeni din UE la acest gaz radioactiv, fiind a doua cauză de cancer pulmonar după fumat.
Noi reguli în construcții
Radonul există în materialele de construcții, cel mai des găsindu-se în bolțari, făcuți cu agregate din cenușa de termocentrale, bolovani din exploatările miniere. Sunt anumite zone în care concentrația de radon e mai mare, anumite materiale care au mai mult radon, altele mai puțin. Prin urmare, pentru autorizația în construcții, se va avea în vedere și concentrația de radon, arhitectul urmând să realizeze proiectul în funcție de această concentrație, se fac măsurători, se analizează realizarea ventilației pentru a diminua gazul radioactiv.
Toate clădirile, publice, de locuit, școli spitale, teatre, primării vor trebui să corespundă acestor norme, inclusiv cele deja construite. Depinde de zonă și de materialele de construcții. Fundațiile trebuie să fie izolate, să nu se locuiască la subsol, la demisol. Dacă radiația e din materiale de construcții, proiectarea trebuie să aibă în vedere o ventilație eficientă.
E un comitet interministerial care stabilește măsurile, e obligatorie bugetarea de către administrații, iar termenele sunt strânse: jumătatea lui 2019.
Rodin Traicu este președintele CNCAN, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare fiind cea care a organizat discuția despre această modificare majoră, venită de la nivelul UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News