Radio Libertatea, amendat în Rusia cu 18 milioane de ruble pentru că nu a șters informațiile despre războiul din Ucraina
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Radio Libertatea, amendat în Rusia cu 18 milioane de ruble pentru că nu a șters informațiile despre războiul din Ucraina / Foto: Pixabay, de lincerta
Radio Libertatea, amendat în Rusia cu 18 milioane de ruble pentru că nu a șters informațiile despre războiul din Ucraina / Foto: Pixabay, de lincerta
Radio Libertatea a fost amendat în Rusia cu 18 milioane de ruble pentru că nu a șters informațiile despre războiul din Ucraina.

Curtea Supremă de la Moscova a amendat Radio Libertatea (recunoscut ca agent străin în Federația Rusă) cu 18 milioane de ruble pentru neștergerea informațiilor cu privire la războiul din Ucraina, scrie Interfax.

După cum au argumentat judecătorii ruși, Radio Libertatea "a fost adus la răspundere administrativă pentru că refuzat să elimine informații nesigure despre operațiunea specială din Ucraina, inclusiv numărul de civili și militari ruși uciși, precum și declarații extremiste împotriva rușilor". Cu alte cuvinte, jurnaliștii și-au permis să relateze despre războiul din Ucraina și din alte surse, decât cele ale ministerelor din Rusia. Reamintim că la Kremlin presa are voie să relateze despre ceea ce Putin numește "o operațiune specială în Ucraina" doar din surse oficiale. Cine își permite să facă altfel, riscă amenzi uriașe sau chiar până la 10 ani de închisoare. Cenzura era prezentă în Rusia și înainte de invadarea țării vecine, dar de la începutul războiului aceasta a luat și mai multă amploare. Cu toate acestea, au existat în tot acest timp mai mulți jurnaliștii și instituții media care l-au sfidat pe liderul de la Kremlin și au încercat să le arate rușilor adevărul despre atrocitățile comise de soldații ruși în țara vecină.

De altfel, pe 4 martie 2022, Roskomnadzor a raportat că o serie de resurse mass-media străine, precum și proiectele acestora, au fost blocate în Federația Rusă pentru "răspândirea falsurilor despre ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei". Site-ul web al Radio Europa Liberă / Radio Libertatea fost și el blocat.

VEZI ȘI: Rușii, în BEZNĂ, din cauza CENZURII Kremlinului. Radu Tudor: Ecoul Moscovei a fost oprit ultima dată la puciul împotriva lui Gorbaciov

Radio Europa Liberă a fost somat de Rusia pentru a-și plăti amenzile

Autorităţile ruse au somat miercuri mass-media Radio Europa Liberă/Libertatea (Radio Free Europe/Radio Liberty - RFE/RL), finanţată de Washington, să-şi plătească amenzile mari pe care le-a primit pentru nerespectarea obligaţiilor ce rezultă din statutul său de "agent al străinătăţii", sub sancţiunea unei posibile blocări a acesteia în Rusia, informează Agerpres. 
Postul Radio Europa Liberă/Libertatea, care acoperă inclusiv activităţile opoziţiei ruse şi deţine o antenă şi un site în limba rusă, a fost condamnat la plata a 71,5 milioane de ruble (circa 775.000 de euro), în urma unor numeroase decizii ale justiţiei date în procese iniţiate de Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel