Racheta Space One a explodat la câteva secunde după ce a decolat din Japonia
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
O rachetă din Japonia a explodat la câteva secunde după decolare, flăcările și fumul înghițind zona afectată.      

Bucăți carbonizate de rachetă au împânzit solul după explozie. Explozia a fost declanșată de Space One, compania Space One, start-up-ul cu sediul în Tokyo care a organizat lansarea, după ce a fost detectată o defecțiune la rachetă. Nu au fost raportați răniți, iar racheta nu a fost pilotată.

Racheta, numită Kairos, a fost lansată din munții din vestul Japoniei.

Localnicii din Kushimoto au urmărit lansarea. "Am avut mari speranțe pentru asta, așa că sunt dezamăgit. Vreau să știu ce s-a întâmplat", a declarat un bărbat în vârstă pentru postul public de televiziune NHK.

Space One spera să devină prima firmă privată din Japonia care să pună pe orbită un satelit.

Dacă lansarea ar fi funcționat, satelitul s-ar fi aflat pe orbită după 51 de minute, pentru a colecta informații pentru guvernul japonez, inclusiv despre amenințările cu rachete din partea Coreei de Nord.

Lansarea fusese deja amânată de mai multe ori, cel mai recent pentru că o navă a fost reperată într-o zonă de risc. După ce în cele din urmă a primit undă verde, lansarea a fost oprită la cinci secunde după decolare.

Problema detectată de sistemul automat al rachetei nu a fost clară și este încă în curs de investigare, potrivit Space One.

JAXA, agenția spațială națională a țării, a plasat recent o sondă fără pilot pe Lună

Aceasta a avut loc în timpul etapei a doua a lansării, prima etapă fiind cea de decolare, iar toate piesele rachetei au căzut pe proprietatea Space One, a precizat compania.

Lansarea a făcut parte din încercarea Japoniei de a prelua conducerea în cursa spațială globală.

JAXA, agenția spațială națională a țării, a plasat recent o sondă fără pilot pe Lună. Aceasta a fost doar a cincea țară care a reușit o "aterizare ușoară" pe suprafața Lunii, deși sonda a aterizat pe o parte.

Chiar ieri, un astronaut JAXA a aterizat înapoi pe Pământ într-o capsulă SpaceX, după ce a petrecut șase luni pe Stația Spațială Internațională.

După explozia de astăzi, președintele Space One, Masakazu Toyoda, a declarat reporterilor: "Luăm ceea ce s-a întâmplat într-un mod pozitiv și rămânem pregătiți să acceptăm următoarea provocare".

Lansările de acest gen sunt adesea dificile. SpaceX, în prezent una dintre cele mai mari companii spațiale private din lume, întâmpină în mod regulat dificultăți în timpul lansărilor de noi rachete.

În noiembrie, nava sa Starship, fără echipaj, a explodat la opt minute după decolare - deși a durat mai mult decât la primul test, când racheta a explodat după doar patru minute, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel