Rabinul care l-a certificat pe Abramovici pentru a obţine cetăţenia portugheză, arestat
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Abramovici a transferat bunuri pe numele copiilor săi pentru a evita sancţiunile (surse)
Abramovici a transferat bunuri pe numele copiilor săi pentru a evita sancţiunile (surse)
Poliţia judiciară portugheză l-a arestat pe rabinul comunităţii israeliene din Porto, Daniel Litvak, entitate care a certificat descendenţa sefardă a oligarhului rus Roman Abramovici pentru ca acesta să obţină naţionalitatea portugheză, potrivit informaţiilor apărute vineri în presa locală şi citate de agenţia EFE.

Litvak a fost arestat joi, iar arestarea sa poate avea legătură cu o anchetă privind presupuse nereguli în acordarea de certificate evreilor sefarzi. Printre cei care au obţinut unul din aceste certificate şi, ulterior, paşaportul portughez se numără şi Roman Abramovici, al cărui proces de obţinere a naţionalităţii a stârnit critici şi suspiciuni în Portugalia, precizează Agerpres,

În ianuarie, parchetul portughez a informat despre deschiderea unei anchete privind acordarea cetăţeniei milionarului rus. Abramovici a reuşit să obţină cetăţenia portugheză în aprilie anul trecut graţie legii naţionalităţii portugheze care îi recunoaşte pe descendenţii evreilor sefarzi care au trăit în peninsula iberică până la expulzarea lor, la sfârşitul secolului al XV-lea.

La aflarea acestei ştiri, activiştii şi comentatorii au criticat acordarea cetăţeniei portugheze oligarhului rus, iar oponentul Aleksei Navalnîi a acuzat chiar Portugalia că a primit mită pentru a-l naturaliza pe Abramovici. La rândul său, Institutul registrelor şi notarilor din Portugalia a deschis o anchetă internă în acest caz.

Roman Abramovici, în vârstă de 55 de ani, născut în fosta Uniune Sovietică, are în prezent patru naţionalităţi: rusă, israeliană, lituaniană şi portugheză. Legea care permite descendenţilor evreilor sefarzi să devină cetăţeni portughezi a fost aprobată în 2015 şi de atunci peste 30.000 de persoane au apelat la ea pentru a avea un paşaport portughez.

Pe 26 februarie, Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea din 2003, a anunţat că a încredinţat conducerea clubului administratorilor fundaţiei sale caritabile, potrivit AFP. 

Vezi și: Deși joi anunțase că nu este ”practic” să facă acest lucru, Deutsche Bank a anunțat vineri că îşi închide activitatea în Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel