Qatarul vrea să concesioneze un perimetru din Marea Neagră pentru a produce energie verde. Sebastian Burduja: Avem potențial, și solar, și eolian - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre discuțiile pe care România le are cu Qatarul, în vederea concesionării unui perimetru din Marea Neagră pentru domeniul energetic.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre interesul Qatarului pentru concesionarea unui perimetru din Marea Neagră, subliniind că domeniul energetic este important pentru economia qatareză, dar și că România, prin Marea Neagră, are un potențial crescut atât pentru energia solară, cât și pentru cea eoliană. Mai mult decât atât, discuțiile între cele părți vor continua și în perioada următoare, dar și că alte companii europene și-au arătat interesul pentru concesionarea mai multor perimetre din Marea Neagră.

”Pentru Qatar, domeniul energetic este cel mai important sector al economiei și, așa cum știți, ei sunt cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat. În sectorul energiei verzi fac progrese, își doresc să crească capacitatea de producție, vorbim astăzi de un procent foarte mic, cred că e sub 5% din tot ceea ce produc este energie verde, dar au planuri ambițioase și provocarea noastră a fost să vină și spre piața românească, unde sunt niște deschideri foarte importante.

Pe de o parte, pentru că avem potențial, și solar, și eolian, foarte mare pentru regiunea noastră, iar Marea Neagră este pe 76 de GW, pe de altă parte, fiindcă avem instrumente financiare prin care să stimulăm aceste investiții, atât pe zona de cheltuieli de capital, deci investiția inițială, din fondul pentru modernizare, iată, deschidem în 25 aprilie două apeluri de 815 milioane de euro, și pe zona de cheltuieli operaționale prin schema contractelor pentru diferențe.

Această schemă de 3 miliarde de euro, finanțată tot prin fondul pentru modernizare, o premieră românească, unde ei pot să vină cu predictibilitatea a 15 ani de zile în care au un preț setat pentru vânzarea energiei electrice. Sunt interesați și vom continua aceste discuții la nivelul grupului de lucru”, a declarat Sebastian Burduja, aflat într-o vizită de lucru în Qatar.

Burduja, despre perimetrele vizate: Se vor determina de către Ministerul Energiei

Întrebat despre ce perimetre este vorba, ministrul a afirmat că acestea ”se vor determina de către Ministerul Energiei, în baza unui studiu, așa spune legea trecută de Parlament săptămâna trecută, în baza unui studiu care se finalizează la mijlocul anului 2025.

Dar până atunci noi avem să punem pe masă datele Băncii Mondiale, cu potențialul României, și ceea ce poate însemna, de fapt, potențialul eolian pentru Marea Neagră”, a mai spus Burduja, subliniind că au mai fost interesate și alte companii internaționale pentru a lua în concesiune perimetre din Marea Neagră.

”Sunt destule firme interesate, inclusiv din Europa, din zona de nord a Europei, firme specializate în parcuri eoliene off-shore”, a mai spus ministrul, adăugând că în proiectul de lege este prevăzută și valoarea redevenței pe care o va primi România în cazul concesionării acestor perimetre din Marea Neagră,

”Nivelul redevenței se va stabili transparent, competitiv, până în 2025, până când terminăm, la nivelul ministerului, acest proiect”, a mai spus Sebastian Burduja.

Citește și: Ce a discutat Marcel Ciolacu în Qatar. Posibile investiții importante în infrastructura României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel