Qatarul eliberează opt foști ofițeri de marină indieni care au fost condamnați la moarte
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
O instanță din Qatar a eliberat opt foști ofițeri de marină indieni care se aflau anterior în rândul condamnaților la moarte.

Șapte dintre aceștia s-au întors deja în India, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Delhi.

În ianuarie autoritățile au declarat că pedeapsa lor cu moartea a fost transformată în pedepse cu închisoarea de durate ”diferite”.

Nici Qatar și nici India nu au dezvăluit acuzațiile aduse bărbaților, care lucrau pentru Dahra Global, o firmă privată din Qatar. Financial Times și Reuters au relatat că bărbații au fost acuzați de spionaj pentru Israel.

”Apreciem decizia emirului din Qatar de a permite eliberarea și întoarcerea acasă a acestor cetățeni”, a declarat Ministerul de Externe din Delhi.

Decizie șocantă pentru India

Arestarea bărbaților a fost pe prima pagină a ziarelor din India în 2022.

În octombrie anul trecut, India a declarat că este ”profund șocată” după ce Curtea de Primă Instanță din Qatar i-a condamnat la moarte. Ministerul indian de Externe a făcut apel împotriva sentinței.

India și Qatar sunt aliați apropiați. Delhi a semnat recent un acord în valoare de 78 de miliarde de dolari pentru a importa gaze naturale lichefiate de la Doha până la sfârșitul anului 2048. Condamnarea bărbaților a perturbat pentru scurt timp legăturile dintre cele două țări, dar experții spun că eforturile diplomatice susținute au dus la eliberarea bărbaților.

În decembrie Ministerul de Externe al Indiei a declarat că ambasadorul său în Qatar i-a întâlnit pe bărbați în închisoare. Ulterior, în aceeași lună, Ministerul de Externe a spus că Curtea de Apel din Qatar a comutat sentințele lor de moarte.

În ianuarie un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a confirmat că pedeapsa cu moartea a fost convertită în pedepse cu închisoarea variabile, dar nu a dezvăluit cuantumul pedepselor cu închisoarea, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel