Qatarul eliberează opt foști ofițeri de marină indieni care au fost condamnați la moarte
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
O instanță din Qatar a eliberat opt foști ofițeri de marină indieni care se aflau anterior în rândul condamnaților la moarte.

Șapte dintre aceștia s-au întors deja în India, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Delhi.

În ianuarie autoritățile au declarat că pedeapsa lor cu moartea a fost transformată în pedepse cu închisoarea de durate ”diferite”.

Nici Qatar și nici India nu au dezvăluit acuzațiile aduse bărbaților, care lucrau pentru Dahra Global, o firmă privată din Qatar. Financial Times și Reuters au relatat că bărbații au fost acuzați de spionaj pentru Israel.

”Apreciem decizia emirului din Qatar de a permite eliberarea și întoarcerea acasă a acestor cetățeni”, a declarat Ministerul de Externe din Delhi.

Decizie șocantă pentru India

Arestarea bărbaților a fost pe prima pagină a ziarelor din India în 2022.

În octombrie anul trecut, India a declarat că este ”profund șocată” după ce Curtea de Primă Instanță din Qatar i-a condamnat la moarte. Ministerul indian de Externe a făcut apel împotriva sentinței.

India și Qatar sunt aliați apropiați. Delhi a semnat recent un acord în valoare de 78 de miliarde de dolari pentru a importa gaze naturale lichefiate de la Doha până la sfârșitul anului 2048. Condamnarea bărbaților a perturbat pentru scurt timp legăturile dintre cele două țări, dar experții spun că eforturile diplomatice susținute au dus la eliberarea bărbaților.

În decembrie Ministerul de Externe al Indiei a declarat că ambasadorul său în Qatar i-a întâlnit pe bărbați în închisoare. Ulterior, în aceeași lună, Ministerul de Externe a spus că Curtea de Apel din Qatar a comutat sentințele lor de moarte.

În ianuarie un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a confirmat că pedeapsa cu moartea a fost convertită în pedepse cu închisoarea variabile, dar nu a dezvăluit cuantumul pedepselor cu închisoarea, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel