Qatarul a expulzat zeci de muncitori străini care şi-au cerut salariile neplătite pentru munca prestată la organizarea Campionatului Mondial de Fotbal
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 23 aug 2022, 11:11
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Qatarul a expulzat zeci de muncitori străini care au organizat o demonstraţie pentru a-şi cere salariile neplătite, cu mai puţin de trei luni înaintea startului Cupei Mondiale de fotbal din această ţară, a anunţat luni un ONG britanic, citat de AFP.

Autorităţile de la Doha, criticate în mod regulat de ONG-urile internaţionale pentru modul în care tratează sute de mii de muncitori din Asia, în special pe şantierele majore ale Cupei Mondiale 2022, au confirmat reţinerea manifestanţilor, dar au refuzat să spună dacă unii dintre ei au fost expulzaţi.

În timpul unui protest din 14 august, cel puţin 60 de muncitori - dintre care unii nu fuseseră plătiţi timp de şapte luni - au blocat traficul în afara companiei Al Bandary din Doha, se precizează într-un comunicat al Equidem, o organizaţie de consultanţă, specializată în drepturile omului şi dreptul muncii, cu sediul la Londra.

'Am vorbit cu muncitorii care protestau şi cu unul dintre aceştia care a fost deportat în Nepal. Am confirmat că s-a întors acasă şi că şi alţii, din Nepal, Bangladesh, India, Egipt şi Filipine, au fost deportaţi', a declarat directorul executiv al Equidem, Mustafa Qadri. Guvernul Qatarului a precizat duminică, într-un comunicat, că 'un număr de protestatari au fost arestaţi pentru încălcarea legilor de securitate publică'.

'O minoritate de persoane care nu au protestat în mod paşnic şi au acţionat încălcând legile siguranţei publice sunt expuse riscului de deportare prin ordin judecătoresc', a menţionat executivul qatarian, fără să ofere numărul muncitorilor vizaţi.

Ministerul Muncii din Qatar a afirmat, la rândul său, că a plătit salariile lucrătorilor de la Al Bandary, fără alte detalii. Ministerul a adăugat că au fost luate 'măsuri' împotriva companiei, care era deja cercetată pentru neplata salariilor.

Cupa Mondială de fotbal, ediţia 2022, începe pe 20 noiembrie în micul emirat bogat în gaze, urmând să se încheie pe 18 decembrie.

Grupurile pentru drepturile omului şi-au intensificat campaniile înainte de Cupa Mondială şi au cerut FIFA să plătească despăgubiri lucrătorilor. Însă Qatarul se apără subliniind că a luat măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor muncitorilor străini, prin impunerea unui salariu minim şi prin interzicerea comportamentului dictatorial avut anterior de anumiţi angajatori, care i-au împiedicat pe angajaţii lor să părăsească ţara sau să-şi schimbe locul de muncă. 

Cupa Mondială din Qatar, "o catastrofă pentru cluburi"

Directorul executiv al clubului german Bayern Leverkusen, Simon Rolfes, a declarat că ediţia din acest an a Cupei Mondiale de fotbal, găzduită de Qatar în perioada 21 noiembrie-18 decembrie, este o catastrofă pentru cluburi, transmite DPA.

Rolfes a afirmat într-un interviu acordat grupului RND că organizarea Cupei Mondiale a condensat calendarul şi mai ales cluburile care vor juca în cupele europene vor suferi din cauza numărului mare de meciuri, iar acest lucru va influenţa desfăşurarea campionatului.

Nu ştiu în detaliu ce efect va avea în Bundesliga. Dar sunt sigur că va avea un impact, a spus fostul internaţional german.

Cluburile care vor juca pe plan internaţional şi vor trimite jucători la Cupa Mondială vor avea o povară foarte grea de dus, astfel că această Cupă Mondială este 'o catastrofă pentru cluburi' din punct de vedere sportiv, a mai spus Rolfes.

Bundesliga va începe în acest weekend şi se va desfăşura până pe 13 noiembrie, până la acea dată urmând să se încheie şi faza grupelor Ligii Campionilor, în care Leverkusen este calificată. Prima ligă germană se va relua pe 21 ianuarie 2023 şi se va încheiat pe 27 mai.

Cupa Mondială are loc în perioada noiembrie-decembrie deoarece în Qatar este prea cald pentru a o găzdui în lunile tradiţionale, iunie-iulie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?