Data publicării:

Qatar, Egipt, Statele Unite și Uniunea Europeană fac eforturi pentru a extinde perioada armistițiului din Gaza

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Reuters: Armistițiul din prezent ar putea fi prelungit, dar nu se știe cu câte zile.

Qatar, Egipt, Statele Unite, Uniunea Europeană și Spania lucrează în vederea extinderii încetării temporare a focului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, a declarat luni ministrul de externe al Autorității Palestiniene, notează Reuters.

După ce a solicitat o încetare a focului durabilă pentru a evita creșterea numărului de decese civile, Riyad Al-Maliki a precizat că actualul armistițiu ar putea fi prelungit pentru "una, două, trei zile", însă a adăugat că nimeni nu știe pentru cât timp exact.

Al-Maliki a ținut o conferință de presă alături de ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, în cadrul Forumului pentru Uniunea Mediteraneană desfășurat la Barcelona.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, nu vrea „recolonizarea” Palestinei de către Israel

Un armistițiu de patru zile reprezintă un prim pas important în conflictul dintre Israel și Hamas, dar este necesară mult mai multă acțiune pentru a găsi o soluție pentru ieșirea din criză, a declarat luni Josep Borrell, șeful afacerilor externe ale UE.

Borrell a menționat că regretă faptul că Israelul nu a participat la un Forum pentru Uniunea Mediteraneană desfășurat luni la Barcelona. La această întâlnire, ministrul palestinian al afacerilor externe, Riyad al Maliki, și ministrul saudit al afacerilor externe, prințul Faisal bin Farhan, vor susține discursuri în calitate de reprezentanți ai unui grup de miniștri din Liga Arabă și Organizația Cooperării Islamice.

El a exprimat speranța că armistițiul de patru zile convenit săptămâna trecută va continua "pentru câteva zile în plus".

Armistițiul marchează prima oprire a luptelor în cele șapte săptămâni de la atacurile Hamasului împotriva Israelului, care au dus la moartea a 1.200 de persoane și răpirea a aproximativ 240 de ostatici întorși în Gaza.

În replică la acest atac, Israelul a bombardat enclava și a desfășurat o ofensivă terestră în nord. Autoritățile sanitare din Gaza estimează că aproximativ 14.800 de palestinieni au fost uciși, iar sute de mii au fost strămutați.

Borrell a cerut Israelului să nu "recolonizeze" Gaza, susținând că atât palestinienii, cât și israelienii au un "drept egal și legitim la aceeași pământ".

El a adăugat că un stat palestinian în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Gaza reprezintă "cea mai bună garanție" pentru "securitatea și pacea Israelului".

Biroul lui Musk încă nu a comentat despre această călătorie

Președintele israelian Isaac Herzog a programat o întâlnire cu Musk. Cei doi vor fi însoțiți de rudele ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza și vor discuta, de asemenea, despre "necesitatea acțiunii împotriva antisemitismului în creștere din mediul online", a declarat biroul lui Herzog.

De asemenea, premierul Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească cu Musk în aceeași zi pentru a discuta despre aspectele de securitate ale inteligenței artificiale și pentru a susține o discuție live online, conform biroului lui Netanyahu.

La întâlnirea lor anterioară, în California, pe 18 septembrie, Netanyahu l-a îndemnat pe Musk să găsească un echilibru între protejarea libertății de exprimare și combaterea discursului de ură, după săptămâni de controverse legate de antisemitismul pe X - fostul Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel