Data publicării:

PwC România a acordat consultanţă CEC Bank în procesul de obţinere a acordului CE pentru majorarea capitalului social

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Economie
WhatsApp

CEC Bank şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), în calitate de acţionar unic al băncii, au beneficiat de expertiza PwC România în toate etapele procesului de obţinere a acordului Comisiei Europene - DG Competition pentru majorarea capitalului social al instituţiei bancare, informează compania de consultanţă, într-un comunicat transmis miercuri Agerpres.

"PwC România a acordat băncii servicii de asistenţă în elaborarea planului de afaceri, document separat ce a fost prezentat Comisiei Europene în mai multe scenarii. De asemenea, Departamentul de Evaluare şi analiză macroeconomică din cadrul PwC România a realizat documentul Testul investitorului privat prudent în legătură cu intenţia statului român de a majora capitalul social al CEC Bank, solicitat de Comisia Europeană pentru a determina dacă majorarea de capital intră sau nu sub incidenţa ajutorului de stat", declară Sorin Petre, partener PwC România şi coordonator al echipei de consultanţă din proiect.

Potrivit sursei citate, raportul a mai inclus prezentarea cazuisticii aplicabile şi a unor speţe similare privind principiul investitorului privat, acestea din urmă fiind elaborate de către D&B David şi Baias, societatea de avocatură afiliată PwC în România.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, marţi, 29 octombrie, că planurile MFP de a majora capitalul CEC Bank cu suma de 940 milioane de lei (200 de milioane de euro) nu implică acordarea unui ajutor de stat.

Evaluarea de către Comisie a planului de afaceri prezentat de România a arătat că injecţia de capital în valoare de 200 de milioane euro în CEC Bank ar genera un randament al investiţiei pentru statul român (în calitate de acţionar unic al băncii), în conformitate cu condiţiile pieţei. Planul de afaceri prevede, mai ales, o sporire a activităţilor de creditare şi a cotei pe piaţă a depozitelor, o mai mare eficienţă şi niveluri solide de capital.

În luna octombrie 2019, România a notificat CE despre intenţia sa de a recapitaliza CEC Bank, care este deţinută de stat. Recapitalizarea are drept obiectiv să consolideze capacitatea de creditare a băncii, ţinând seama, în special, de potenţialul pieţei interne şi să iniţieze o perfecţionare substanţială a sistemelor informatice ale băncii astfel încât aceasta să continue să ofere servicii clienţilor săi, să îşi îmbunătăţească eficienţa şi să reducă riscul operaţional. De asemenea, România a prezentat Comisiei planul de afaceri al acestei bănci pentru perioada 2019­2023.

CEC Bank, în prezent a şaptea bancă din România, este deţinută integral de statul român din anul 1864.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări, cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel