Data publicării:

Putin vine cu propuneri după defectarea Nord Stream. Liderul Kremlinului vrea crearea unei noi facilități, deși amenință Occidentul că nu va mai trimite gaz

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Putin propune Europei repararea gazoductelor Nord Stream sau crearea unui hub al gazelor în Turcia.  

Alegeri prezidentiale 2024

Avarierea gazoductelor Nord Stream este un act de terorism internaţional de care profită SUA, Polonia şi Ucraina, a declarat miercuri, la o conferinţă pe teme energetice, preşedintele rus Vladimir Putin, care a sugerat că Rusia ar putea redirecţiona gazele pentru Nord Stream către Marea Neagră şi ar putea chiar crea un hub major de gaze pentru Europa în Turcia, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Cei care caută să taie legăturile între Rusia şi Europa sunt în spatele sabotajului Nord Stream, a spus Putin la conferinţa Moscow Energy Week.

Beneficiarii sunt evidenţi (...) Întrucât (acest incident) consolidează importanţa geopolitică a sistemelor gazeifere rămase, a celui care trece pe teritoriul Poloniei (...) şi a celui din Ucraina, pe care Rusia l-a construit pe cheltuiala proprie. Dar şi (importanţa geopolitică) a Statelor Unite, care de acum înainte îşi pot livra energia la preţuri ridicate, a argumentat preşedintele rus.

Totuşi, o secţiune a conductei Nord Stream 2 este în continuare intactă, iar Rusia este dispusă să livreze gaze prin aceasta, a reafirmat Putin. Rusia a transmis deja această propunere Germaniei, care însă a refuzat-o.

Gazoductul Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice.

Liderul de la Kremlin a mai declarat miercuri că este posibilă repararea gazoductelor Nord Stream după exploziile care le-au avariat pe 26 septembrie, dar pentru aceasta Rusia şi Europa trebuie să ia o decizie, atât în privinţa reparaţiilor cât şi a garantării exploatării conductelor. Mingea este în terenul Uniunii Europene, dacă ea vrea, nu are decât să deschidă robinetul, a indicat preşedintele rus.

Pe viitor, a adăugat Putin, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia. Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident, a mai remarcat el, notează Agerpres.

Rusia organizează o nouă mobilizare militară? Mai mulți guvernatori spun că au primit noi ordine

Mai mulți guvernatori din Rusia susțin că au primit noi ordine de mobilizare militară.

Mai mulți guvernatori din Rusia spun că au primit noi sarcini de mobilizare, ieri, 11 noiembrie. Cu o zi înainte, guvernatorul regiunii Rostov, Vasily Golubev, spunea că regiunea a primit o nouă sarcină de mobilizare, iar comisiile municipale de proiect au început deja să o îndeplinească, scrie Interfax.

Totuși, Kremlinul spune că, în prezent, nu există un nou val de mobilizare a cetățenilor din Federația Rusă pentru a participa la "operațiunea militară specială" din Ucraina. Declarația a fost făcută de către Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei.

"Nu există un nou val  de mobilizare. Aici este necesar să clarificăm cu fiecare guvernator în parte ce anume a avut în vedere ", a spus Peskov.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat anterior un decret privind mobilizarea parțială în Federația Rusă. Activitățile de mobilizare au început pe 21 septembrie. Shoigu a raportat că 300.000 de rezerviști vor fi chemați ca parte a mobilizării parțiale.

Veteranii armatei Rusiei spun că războiul nu mai poate fi câştigat, iar asta ar fi din cauza lui Vladimir Putin.

Cel care face aceste declaraţii este Vitaly Votanovksy, locotenent-colonel în rezervă în Forţele Aeriene ale Rusiei. După retragerea din armată, el s-a dedicat activismului politic în oraşul Krasnodar, din sudul Rusiei. Actualmente, este unul dintre cei mai vehemenţi oponenţi ai invaziei din Ucraina şi a fost reţinut de mai multe ori pentru că a fotografiat mormintele soldaţilor căzuţi la datorie. 

"Putin a distrus resursele de mobilizare ale armatei cu propriile sale mâine şi acum acest idiot a intrat în război cu întreaga lume. A creat circumstanţe în care nu mai avem cum să câştigăm", a declarat Votanovsky, citat de The Moscow Times. 

"Noi, veteranii, discutăm între noi, discutăm despre ce se întâmplă. Sunt oameni cu viziuni identice cu a mea, alţii sunt mai puţini radicali. Dar cei mai mulţi sunt doar prostiţi de propagandă", a declarat şi Nikolai Prokudin, veteran în vârstă de 61 de ani care a luptat în Afganistan şi care se opune războiului din Ucraina. 

Prokudin a fost autorul unei petiţii împotriva "escaladării războiului" din Ucraina, alături de colegul său Sergei Gulyaev, care a lucrat în Serviciul de Informaţii al armatei Rusiei. Deşi mulţi dintre semnatari şi-au retras, mai târziu, sprijinul, Gulyaev a rămas fidel cauzei. 

"Nu ştiu dacă voi fi şi eu mobilizat. Dar cu siguranţă nu voi merge să lupt contra Ucrainei. Prefer să mă trimită la închisoare", a declarat Gulyaev. Unul dintre motivele pentru care nu vrea să lupte este faptul că îşi datorează viaţa unui ucrainean, care l-a salvat de la moarte în Afganistan. Ulterior, fiul acelui soldat a fost ucis într-o bătălie din 2014 dintre armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi. 

"Vorbim de un soldat care m-a scos dintr-o încurcătură serioasă pe un drum din Afganistan. Fiul său a murit apărând aeroportul din Donetsk. Era singurul său fiu. Când am aflat, am putut simţi fiori şi era clar că era multă ură faţă de ceea ce Rusia a făcut cu Crimea şi cu Donbas. Mi-am dat seama că, deşi stăm la aceeaşi masă, ţara mea i-a ucis fiul", a mai spus Gulyaev.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel