Putin va participa la summitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă de la Erevan
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
La eveniment ar trebui să participe și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, președinții Belarusului, Alexander Lukashenko, al Kârgâzstanului, Sadyr Japarov și al Tadjikistanului, Emomali Rahmon.

Președintele rus, Vladimir Putin, va vizita miercuri Erevan pentru a participa la o sesiune a Consiliului de Securitate Colectivă, principalul organ al blocului condus de Moscova, cunoscut sub numele de Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), relatează TASS.

La summit este de așteptat să participe prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, președintele belarus, Alexander Lukașenko, președintele kârgâzului, Sadyr Zhaparov și președintele tadjik, Emomali Rakhmon.

Participarea liderului kazah, Kassym-Jomart Tokayev, care a câștigat alegerile prezidențiale anticipate din 20 noiembrie este acum sub semnul întrebării, deoarece ceremonia de inaugurare a acestuia este programată pe 26 noiembrie.

Serviciul de presă de la Kremlin a raportat anterior că summitul de la Erevan se va concentra pe domenii cheie de cooperare din cadrul organizației, precum și pe probleme internaționale și regionale importante.

Putin este de așteptat să se întâlnească cu Pashinyan în marginea evenimentului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme că liderul rus „va avea ocazia” să se întâlnească și cu omologul său din Belarus.

Summit-ul va fi precedat de reuniuni ministeriale de Externe și de Apărare, precum și de o reuniune a secretarilor consiliilor de securitate națională din statele membre CSTO.

Participanții la aceste evenimente sunt așteptați să discute situația militară și politică din zonele de securitate colectivă, abordând, de asemenea, politica externă, cooperarea militară și antiteroristă în cadrul OTSC și măsurile de stimulare a sistemului de securitate colectivă.

Armenia

Secretariatul CSTO a declarat mai devreme că liderii vor acorda o atenție deosebită mecanismului de răspuns la criză al organizației și măsurilor comune pentru a ajuta Armenia pe fondul ultimelor tensiuni de la granița sa cu Azerbaidjan.

Anterior, Erevan a inițiat un summit de urgență CSTO, desfășurat printr-o conexiune video pe 28 octombrie. În plus, orașul stațiune Soci, din Rusia, la Marea Neagră, a găzduit discuții în persoană cu președintele rus, Vladimir Putin, prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan și președintele azer, Ilkham Aliyev, în octombrie.

Armenia se așteaptă ca participanții la întâlnirea de miercuri să vină cu o evaluare politică clară a acțiunilor Azerbaidjanului la frontiera comună și să adopte o foaie de parcurs pentru restabilirea integrității teritoriale a țării.

Belarusia

Președintele belarus, Alexandru Lukașenko, va dezvălui anul viitor prioritățile președinției țării sale în organizație. În plus, Consiliul de Securitate Colectivă va discuta problema secretarului general al OTSC în lumina viitoarei rotații, care va avea loc la 1 ianuarie 2023.

Actualul secretar general al organizației, Stanislav Zas, a declarat, după o întâlnire cu liderul belarus la începutul lunii noiembrie, că Minsk a propus un set de priorități „în mod tradițional simple”: organizația ar trebui să se concentreze pe „probleme stringente” mai degrabă decât pe „abstracte și artificiale” contează.

Amenințările din Afganistan

Problema Afganistanului și amenințările venite din țară rămân în centrul atenției organizației. Președintele tadjik, Emomali Rakhmon, a declarat anterior că grupurile teroriste din Afganistan își consolidează pozițiile în Afganistan, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor digitale avansate. În cuvintele sale, astfel de grupuri rămân o amenințare serioasă pentru întreaga regiune a Asiei Centrale.

În același timp, Guvernul Tadjikistanului și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea față de creșterea traficului de droguri din Afganistan. Potrivit parchetului general al țării, cantitatea de droguri afgane de contrabandă confiscate în Tajkistan aproape sa dublat din 2020, ajungând la patru milioane de tone metrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel