Putin va folosi arma nucleară, dacă va ști că e în siguranță? Chirieac: Se bagă în vreun buncăr şi iese peste 30.000 de ani? Este absurd!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Oligarhul Mihai Hodorkovski a afirmat că Vladimir Putin poate folosi arma nucleară, dacă este convins că e în siguranță. Cum vede situația analistul politic Bogdan Chirieac. 

"Domnule Chirieac, "dacă va ştii că este în siguranţă, atunci va fi tentat să folosească arma nucleară." Ce înseamnă siguranţă pentru Vladimir Putin?", l-a întrebat Cătălina Porumbel pe analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Decisiv de la Antena 3.

"Nu ştiu la ce s-a referit domnul Hodorkovski, care are multe a-i reproşa lui Vladimir Putin. Avea o companie - Iukos cred că se numea - cu zeci de miliarde de dolari, în domeniul petrolier. Avionul său a rămas fără combustibil deasupra Siberiei, a aterizat pentru alimentare şi a fost arestat. Era un avion de linie. L-au ţinut vreo 11 ani în închisoare, unde a învăţat să şi croşeteze, printre altele. La insistenţele Berlinului, a fost eliberat şi evacuat din Siberia în Berlin direct.

Nu ştiu cine poate fi în siguranţă într-un război nuclear. Eu nu cred că poate fi cineva în siguranţă. Este o problemă aici. Dacă nicio rachetă nucleară nu ar cădea pe teritoriul Rusiei, ceea ce este imposibil, dar Rusia ar folosi arsenalul său nuclear, în două-trei luni nu mai este posibilă viaţa nici în Federaţia Rusă - radiaţii, Soarele nu mai apare că sunt norii ridicaţi în stratosferă. Sunt nişte schimbări climatice, radiologice care fac totul incompatibil cu viaţa. Ce siguranţă? Se bagă în vreun buncăr din ăla şi iese când? Peste 30.000 de ani, când se înjumătăţeşte plutoniul radioactiv şi substanţele astea înalt radioactive şi de sinteză din care sunt făcute ultimele bombe nucleare? Este absurd. Dar cred şi eu că important este că ne spune Hodorkovski că nu este sinucigaş. Hodorkovski îl ştie pe Putin cel vechi", a spus analistul politic Bogdan Chirieac. 

"Acest lucru îi grăbeşte sfârşitul"

 

Invazia Ucrainei va pecetlui căderea preşedintelui rus Vladimir Putin "într-un an sau doi", pentru că Moscova nu poate câştiga acest război, spunea fostul oligarh rus devenit opozant, Mihail Hodorkovski, la începutul războiului din Ucraina, notează AFP.

De la Londra, Mihail Hodorkovski a declarat pentru televiziunea France 24 că decizia lui Putin a fost "emoţională”, venind de la un lider care prezintă simptome de "paranoia senilă”, scrie Agerpres.

"Este o sinucidere. Nu poate câştiga în Ucraina, chiar dacă (ruşii) iau Kiev şi Harkov. Acest lucru îi grăbeşte sfârşitul”, potrivit opozantului.

"Regimul se va descompune. Nu va fi rapid, vorbim de un sau doi ani”, a spus el, referindu-se la prăbuşirea economiei sau la o revoluţie internă.

Mihail Hodorkovski a fost multă vreme cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei. El a fost încarcerat din 2003 până în 2013 pentru acuzaţii bazate în realitate, potrivit susţinătorilor săi, pe faptul că s-a opus şefului statului rus. Înainte de arestarea sa, Mihail Hodorkovski a fost directorul executiv al gigantului petrolier Iukos şi s-a întâlnit cu Vladimir Putin de mai multe ori. Potrivit acestuia, liderul de la Kremlin plănuia înainte de invazia ucraineană să rămână la putere toată viaţa, dar a făcut o greşeală „istorică”.

"Îi este frică să nu fie ucis"

 

"Nu este un nebun complet (...). Îi este frică să nu fie ucis, dar nu este nebun din punct de vedere clinic”, a remarcat opozantul care asigură că, după două decenii la putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Vladimir Putin a subestimat amploarea rezistenţei ucrainene.

"El credea că va fi primit în Ucraina cu flori. Nu se aştepta la asta”, a afirmat ironic Mihail Hodorkovski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel