Data publicării:

Putin trebuie să fie judecat în 2023, în Ucraina, spune avocatul care a condus procesul împotriva „Măcelarului din Balcani”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Jamesfranklingresham
Foto: Jamesfranklingresham
Avocatul care a condus procesul împotriva sârbului Slobodan Milošević spune că Vladimir Putin trebuie judecat pentru crime împotriva umanității.

Președintele rus Vladimir Putin ar trebui judecat în Ucraina în acest an pentru crimele de război comise, spune avocatul care a condus procesul fostului lider sârb Slobodan Milošević. Conform BBC britanicul Geoffrey Nice transmite că Putin este „omul vinovat” de atacurile asupra țintelor civile de la începutul invaziei din 24 februarie 2022.

Nice și-a exprimat surprinderea că procurorii și politicienii „nu vorbesc despre acest lucru în termeni mai deschiși”. Rusia neagă că a comis vreo crimă de război în țara invadată.

Ce presupun crimele împotriva umanității

 

Acțiunile Moscovei în timpul războiului au fost desemnate drept „crime împotriva umanității” de avocatul Geoffrey Nice, fiindcă au fost luați la țintă și civilii. Aceste crime împotriva umanității sunt considerate cele mai mari încălcări ale așa-ziselor „reguli” de război.

De exemplu, atacurile repetate ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene pot fi descrise drept crime de război pentru că este iarnă, iar civilii au de suferit repercusiuni masive. Rusia insistă că a lovit doar ținte militare.

Soldații ruși au mai fost acuzați de comunitatea internațională că au comis mii de abuzuri în țara vecină. Procurorul general al Kievului zice că s-au înregistrat peste 62.000 de crime de război, printre care și moartea a 450 de copii.

Geoffrey a conlucrat cu Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie între 1998 și 2006. Acesta a condus procesul împotriva fostului lider sârb Slobodan Milošević, care a fost judecat în Haga în 2002 pentru crimele comise în Croația, Bosnia și Kosovo. Acesta a fost cunoscut sub numele de „măcelarul din Balcani” și a murit în închisoare înainte de finalul procesului.

Putin trebuie judecat

 

Juristul spune că cel mai important lucru este ca Vladimir Putin să fie ținut responsabil în persoană, nu doar soldații inferiori din lanțul de comandă. Acesta a adăugat că procesul „poate începe mâine dimineață, din partea mea”, și că trebuie ținut de ucraineni, în limba ucraineană. Putin nici nu ar avea de ce să participe fizic.

Avocatul a speculat și motivul pentru care Putin nu a fost încă judecat, sugerând că un posibil tratat de pace ar cere excluderea lui dintr-un astfel de proces. Acesta a comentat că dacă Putin scapă de proces în schimbul păcii, tot ar fi „o negare totală a justiției pentru ucraineni”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel