Data publicării:
Putin te bagă în pușcărie dacă aduci critici ofensivei în Ucraina
Unul dintre principalii opozanţi ai Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat marţi la 15 zile de detenţie pentru 'nesupunere faţă de forţele de ordine', a declarat pentru AFP avocatul său Vadim Prohorov.
'Tribunalul Hamovniceski din Moscova l-a condamnat pe Vladimir Kara-Murza la 15 zile de închisoare, pedeapsa maximă, prevăzută în caz de nesupunere faţă de poliţie', a indicat el.
Procesul-verbal întocmit la arestarea sa menţionează 'un comportament inadecvat din partea lui Kara-Murza, care şi-a schimbat direcţia, şi-a accelerat mersul şi a încercat să fugă când a văzut poliţia', a adăugat avocatul.
Kara-Murza (40 de ani) este un fost jurnalist apropiat de opozantul Boris Nemţov, asasinat nu departe de Kremlin în 2015, şi de Mihail Hodorkovski, fostul oligarh devenit unul dintre criticii acerbi ai preşedintelui Vladimir Putin. Motivele prezenţei poliţiştilor care îl aşteptau luni seara în curtea imobilului său nu se cunosc deocamdată, a indicat avocatul opozantului, amintind că clientul său a criticat în repetate rânduri în ultimele zile intervenţia militară rusă în Ucraina.
'Este evident că pentru poziţia sa politică autorităţile au decis să-l aresteze'
'Este evident că pentru poziţia sa politică autorităţile au decis să-l aresteze', a mai spus el.
Puterea rusă a întărit recent arsenalul legislativ împotriva criticilor săi. Publicarea de informaţii despre operaţiunea militară rusă în Ucraina considerate false de către guvern se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare. Kara-Murza, care continuă să trăiască în Rusia, afirmă că a fost otrăvit în două rânduri, în 2015 şi în 2017, din cauza activităţii sale politice.
Luni, un tribunal rus i-a condamnat la doi ani de muncă forţată pe redactorii ziarului studenţesc DOXA, Alla Gutnikova, Vladimir Metiolkin, Natalia Tîşkevici şi Armen Aramian. Ei au fost condamnaţi pentru 'incitarea minorilor să participe la activităţi ilegale periculoase'.
Potrivit DOXA, urmărirea lor în justiţie este legată de o înregistrare video în care explică 'de ce exmatricularea unor studenţi din universităţi pentru participarea la acţiuni în sprijinul (opozantului încarcerat) Aleksei Navalnîi este ilegală', scrie Agerpres.
Citește și - Putin: Negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort
Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat marţi că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort, transmiţând astfel un semnal că războiul pe care l-a declanşat prin invazia asupra acestei ţări ar putea fi de durată.
Liderul de la Kremlin a acuzat Kievul că zădărniceşte negocierile de pace prin solicitarea unor garanţii de securitate care să acopere toată Ucraina - inclusiv Crimeea şi Donbasul -, şi prin ceea ce preşedintele rus susţine a fi înscenări privind crime de război comise de trupele ruse, relatează Reuters şi CNN.
Acum, garanţiile de securitate sunt un lucru, iar chestiunile privind reglementarea relaţiilor asupra Crimeii, Sevastopolului şi Donbasului sunt scoase (de Ucraina) din sfera de aplicare a acestor acorduri. Aşadar, am revenit într-un punct mort, a spus Putin la o conferinţă de presă. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News