Putin știa că Joe Biden merge la Kiev. Rușii au fost anunțați dinainte, chiar de la Washington. Cristian Diaconescu: Există o practică consacrată
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Putin știa că Joe Biden merge la Kiev. Rușii au fost anunțați dinainte, chiar de la Washington. Cristian Diaconescu: Există o practică consacrată / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Putin știa că Joe Biden merge la Kiev. Rușii au fost anunțați dinainte, chiar de la Washington. Cristian Diaconescu: Există o practică consacrată / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Președintele rus Vladimir Putin știa că omologul său american merge într-o vizită la Kiev.

Înainte de vizita lui Biden la Kiev, Statele Unite au contactat Federația Rusă pentru a evita situațiile de conflict. Washingtonul a purtat "comunicații de bază" cu Moscova pentru a se asigura că nu au existat conflicte în timpul vizitei președintelui american Joe Biden la Kiev, a raportat Associated Press, citând Casa Albă, transmite Interfax.

"A existat o comunicare de bază cu partea rusă pentru a preveni situațiile de conflict", a declarat agenția.

Associated Press notează că administrația SUA nu a oferit detalii despre aceste contacte. Reamintim că Joe Biden a făcut luni o vizită secretă la Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cristian Diaconescu: O practică consacrată între cele două state

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a comentat în direct la Realitatea Plus acest subiect.

"Este o vizită excepțională, mai ales din punct de vedere a organizării. Este pentru prima dată când un președinte american face o vizită într-un teatru de operațiuni militare care nu este controlat de Armata Americană. Au mai fost președinți care au fost în Irak sau Afganistan, doar că acolo Armata SUA avea controlul în teren. Aici Armata Americană nu este prezentă în Ucraina, sub nicio formă. Măsurile de securitate sunt extraordinare din această perspectivă.

În legătură cu ce s-a anunțat, privind contactul prealabil, alerta timpurie cu Federația Rusă, vreau să vă spun că există o practică deja consacrată între cele două state, între structurile militare dintre cele două state, încă din perioada războiului din Siria și în orice caz în momente de conflict din Orientul Mijlociu.

În acest moment funcționează o linie roșie de legătură între Pentagon și Ministerul Apărării din federația Rusă și evident, acest semnal a fost transmis în prealabil pentru că vizavi de criza ucraineană sunt foarte multe planuri care se intersectează în anumite momente, numai că securitatea președintelui SUA reprezintă o temă care în mod evident a fost asumată nu numai la nivelul Statelor Unite.

Pot să vă dau un alt exemplu, atunci când fostul președinte al SUA a hotărât un atac împotriva forțelor aeriene siriene după un atac chimic pe care Damascul l-a comandat, tocmai pentru că urma o lansare de rachete dinspre navele americane și tocmai pentru nu lovi chiar accidental armamentul rus aflat în zonă, s-a făcut această comunicare, anunțându-se coordonatele din punct de vedere al acestei loviri. Este o practică pe care o preferă ambele state deoarece, într-adevăr, chiar și accidental dacă e să intre într-o coliziune directă, criza intră într-un punct care implică cele două puteri nucleare și nimeni nu vrea să se gândească la ce se poate ajunge", a declarat Cristian Diaconescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel