Putin spune că Rusia și Belarus se îndreaptă către unificare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin a susținut că răspunsul occidental la războiul său din Ucraina împinge Rusia și Belarus spre unificare.

”Presiunea politică și de sancțiuni fără precedent din partea Occidentului colectiv împinge Rusia și Belarus să accelereze procesul de unificare”, a declarat Putin vineri într-un forum bilateral din orașul Belarus Grodno.

”La urma urmei, este mai ușor să minimizezi daunele cauzate de sancțiunile ilegale, este mai ușor să stăpânești producția de produse solicitate, să dezvolți noi competențe și să extinzi cooperarea cu țările prietene”, a adăugat liderul rus, potrivit unui articol publicat de Newsweek.

În 1997, Belarus și Rusia au semnat un tratat care urmărea să repare relațiile care s-au dezintegrat în urma prăbușirii Uniunii Sovietice cu șase ani mai devreme. 

La câteva zile după ce Putin a invadat Ucraina, țările vecine și-au reafirmat angajamentul de a stimula cooperarea de stat pe fondul sancțiunilor occidentale.

”Luăm măsuri coordonate pentru a ne proteja securitatea economică și suveranitatea tehnologică a Rusiei și Belarusului”, a declarat prim-ministrul rus Mihail Mișustin după întâlnirea cu omologul său din Belarus, Roman Golovcenko, la Moscova, pe 14 martie.

”Mai presus de toate, considerăm că este necesară consolidarea integrării în statul de unire”, a adăugat el.

Discuțiile despre o posibilă unificare între Rusia și aliatul său Belarus au câștigat avânt la sfârșitul anului 2020, când președintele belarus Alexander Lukașenko a fost susținut financiar și politic de Putin, pe fondul protestelor izbucnite după acuzațiile de fraudă a alegătorilor în timpul alegerilor prezidențiale din țară.

Avertizările lui Zelensky

Putin nu a detaliat vineri despre posibilul proces de unificare dintre cele două țări, însă declarațiile sale au venit la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe belaruși să nu-i permită lui Putin să tragă țara în războiul său împotriva Ucrainei.

"Sunteți atrași în război. Kremlinul a decis deja totul pentru voi", a spus Zelensky în timpul unei adrese video duminică seara. "Dar nu sunteți sclavi și carne de tun. Nu trebuie să muriți." le-a spus el. 

Zelensky a sugerat că Belarus a fost atras în război mai activ decât la începutul invaziei, pe care Putin a lansat-o pe 24 februarie.

”Viețile voastre sunt fără valoare pentru ei”, a continuat liderul ucrainean, adăugând: ”Și nu poți lăsa pe nimeni să decidă ce te așteaptă în continuare.”

Cu o zi mai devreme, Putin i-a spus lui Lukașenko că Rusia va furniza în următoarele luni țării rachete capabile să transporte focoase nucleare, în special, sisteme de rachete tactice Iskander-M, despre care liderul rus a spus că ”pot folosi atât rachete balistice, cât și de croazieră, atât în versiuni convenționale și nucleare”.

Lukașenko a permis Moscovei să își staționeze trupele în Belarus și să efectueze exerciții militare la scară largă în țară.

Citește și...

Lovitură majoră pentru Biden. Curtea Supremă a SUA i-a limitat președintelui una dintre puterile federale

Președintele Biden miza pe puterile federale prin intermediul Agenției pentru Protecția Mediului pentru a reduce poluarea de la centralele electrice, care sunt responsabile pentru aproximativ 30% din emisiile din SUA. Curtea Supremă a decis să limiteze aceste competențe.

Decizia instanței de drept în prezent se pronunță în favoarea contestatorilor care încearcă să reducă puterea Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) de a reglementa poluarea de la centralele electrice cu combustibili fosili, care produc 30% din emisiile de gaze cu efect de seră ale țării.

Decizia subminează capacitatea lui Biden, un democrat, de a implementa politici climatice fără sprijinul legislatorilor din Congres, precum și capacitatea sa de a-și îndeplini ambițiile de a fi un ”lider climatic”.

Administrația sa și-a stabilit un obiectiv de decarbonizare a sectorului energetic până în 2035 și a intrat în funcție cu speranța de a folosi EPA ca instrument principal pentru a face acest lucru.

Potrivit Sky News pe lângă trecerea prin Congres, care este supus diviziunilor partizane, dar mai obligatoriu pe termen lung, președintele Biden ar putea reglementa indirect gazele cu efect de seră prin alte reguli privind alți poluanți atmosferici.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel