Putin și Lukașenko vor să facă front comun împotriva sancțiunilor UE
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Putin și Lukașenko vor să facă front comun împotriva sancțiunilor UE / Foto: Kremlin.ru
Putin și Lukașenko vor să facă front comun împotriva sancțiunilor UE / Foto: Kremlin.ru
Putin și Lukașenko vor discuta problemele cooperării anti-sancțiuni în cadrul întâlnirii pe care o vor avea la Moscova.

Președinții Federației Ruse și ai Belarusului, Vladimir Putin și Alexander Lukașenko, se vor întâlni vineri la Moscova, a informat serviciul de presă de la Kremlin, scrie Interfax. Cei doi vor să facă front comun împotriva sancțiunilor impuse de către Uniunea Europeană.

"Este planificat să se ia în considerare aspectele cheie ale dezvoltării ulterioare a relațiilor ruso-belaruse de parteneriat și alianță strategică, precum și cooperarea de integrare în cadrul statului Uniunii", a spus serviciul de presă.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că în timpul întâlnirii de la Novo-Ogaryovo este așteptată o conversație detaliată între cei doi lideri. Lukașenko, la rândul său, a spus că la întâlnirea cu Putin intenționează să discute probleme de securitate, apărare, precum și relațiile economice dintre cele două țări.

Ce vor să mai discute Putin și Lukașenko

"Vom discuta probleme de securitate și apărare. Dar principalul lucru (am spus deja că pregătim o ședință a Consiliului Suprem de Stat cândva în aprilie-mai) este să discutăm chestiuni de natură economică, militară și politică, care vor să fie discutate la Consiliul Suprem de Stat", a spus Lukașenko, citat de canalul de Telegram Pul Pervogo, apropiat serviciului de presă prezidențial.

Una dintre cele mai importante probleme ale întâlnirii, ar fi discuțiile despre modul în care guvernele Belarus și Rusia își îndeplinesc sarcinile stabilite anterior de președinții celor două țări, în special, în toate domeniile cooperării anti-sancțiuni.

"În primul rând, economice (aspecte): privind resursele energetice, piața unică, înlocuirea importurilor – cum sunt finanțate, cum sunt implementate", a explicat Lukașenko.

"Aceasta este o serie întreagă de probleme. (...) Și dacă ajungem la problema grupării noastre comune din Belarus, desigur, vom discuta și despre asta", a adăugat Lukashenko.

Cei doi vor să se vadă și mai des

Ultima dată când Putin și Lukașenko s-au întâlnit în marginea unui summit informal al CSI la sfârșitul lunii decembrie la Sankt Petersburg, iar la începutul lunii februarie, în timpul unei conversații telefonice, au convenit asupra unei noi întâlniri în viitorul apropiat. Consiliul Suprem de Stat al Statului Unirii este programat provizoriu să aibă loc în aprilie-mai.

Anul trecut au avut loc zece întâlniri personale între cei doi președinți, pe lângă contactele telefonice. Anul acesta, potrivit lui Lukașenko, intenționează să se întâlnească și mai des cu Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel