Putin, reacție violentă la crearea unei Biserici independente în Ucraina
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat joi crearea în Ucraina a unei Biserici ortodoxe independente de tutela rusească, denunţând o încălcare 'flagrantă' a libertăţilor religioase.

'Este vorba despre o încălcare flagrantă şi profundă a libertăţilor religioase', a declarat Putin, în conferinţa de presă de sfârşit de an susţinută la Kremlin. 'De asemenea, acest lucru a avut loc cu scopul unei rupturi mai adânci între popoarele rus şi ucrainean', a adăugat preşedintele rus. Obiectivul Patriarhiei de la Constantinopol, care a autorizat crearea acestei Biserici independente, a fost să 'aservească' Ucraina, a mai spus Putin, care afirmă că această decizie ar putea conduce la o redistribuire 'sângeroasă' a bunurilor ecleziastice în ţară.

Tutela religioasa a Moscovei, încheiată

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a Conciliului de Reunificare, format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit sâmbătă la Kiev. Conciliul a pus în aplicare decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol, luată la jumătatea lunii octombrie, de a recunoaşte o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt unei perioade de 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei. Furioasă după anunţarea deciziei privind Ucraina, Biserica rusă, care revendică la rândul său cel mai mare număr de credincioşi din lumea ortodoxă, a anunţat ruperea tuturor legăturilor sale cu Constantinopolul. 

VEZI ȘI: 

Petro Poroșenko, anunț de ultimă oră. A fost creată Biserica ortodoxă independentă

Ucrainenii, mișcare împotriva Rusiei

 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel