Vladimir Putin promulgă suspendarea participării Rusiei la ultimul tratat de dezarmare nucleară cu SUA
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 28 feb 2023, 18:42
WhatsApp
Vladimir Putin promulgă suspendarea participării Rusiei la ultimul tratat de dezarmare nucleară cu SUA  / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin promulgă suspendarea participării Rusiei la ultimul tratat de dezarmare nucleară cu SUA / Foto: Kremlin.ru
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat marţi suspendarea participării Rusiei la New START (sau START III), ultimul tratat de dezarmare nucleară care mai era încă în vigoare cu SUA, relatează EFE şi RIA Novosti.   

Informaţia în acest sens a fost publicată pe portalul oficial de informaţii juridice din Rusia, decizia intrând astfel imediat în vigoare.

Această măsură, anunţată de liderul rus în discursul său despre starea naţiunii la 21 februarie, a fost anterior aprobată de cele două camere ale parlamentului rus - Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară).

Putin a anunţat în discursul său că Rusia se vede obligată să-şi suspende participarea la acest tratat de dezarmare din cauza politicii Occidentului.

Potrivit noii legi, rămâne la latitudinea preşedintelui rus să decidă în viitor dacă Moscova va reveni sau nu la respectarea obligaţiilor sale în cadrul acestui tratat de control al armelor.

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, declarase săptămâna trecută că suspendarea participării la tratat este o 'decizie dificilă', dar 'singura corectă'. 'În aceste condiţii este imposibil să interacţionăm (cu SUA) ca înainte într-un domeniu atât de important precum controlul armelor', a spus el.

Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a acuzat Washingtonul de nerespectarea sistematică a obligaţiilor sale în cadrul tratatului, ceea ce a dus la suspendarea pactului.

Departamentul de Stat american informase anterior că nu a primit încă o notificare oficială cu privire la suspendarea participării Rusiei la New START.

Tratatul New START a fost semnat la Praga, la 8 aprilie 2010, de către preşedintele de atunci al SUA, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Tratatul a limitat numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri pe uscat, pe mare sau în aer, scrie Agerpres.

Acum două zile, Vladimir Putin și-a explicat decizia de a suspenda participarea Rusiei la tratatul cu SUA privind armele nucleare.

Suspendarea participării Rusiei la Tratatul privind armele ofensive strategice (START) este legată de necesitatea asigurării securității țării în condițiile în care blocul NATO și-a declarat ca obiectiv înfrângerea strategică a Rusiei, a spus președintele rus Vladimir Putin, încercând astfel să își justifice decizia scrie Interfax.

"Înțelegem ce trebuie să facem. Și trebuie să ne păstrăm țara, să asigurăm securitatea, stabilitatea strategică", a spus el într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin pentru emisiunea "Moscova Kremlin Putin" de pe postul de televiziune Rusia-1.

Putin afirmă că NATO și-a declarat ca obiectiv înfrângerea strategică a Rusiei la sugestia SUA.

"În aceste condiții, în condițiile în care blocul NATO, la sugestia americanilor, i-au împins de la spate să facă aceste declarații, știm despre asta. Ei bine, au făcut-o. Dar în același timp au avut o pretenție pentru a participa cumva la acest dialog, se dovedește asta. La urma urmei, ei nu sunt în mod oficial parte la acest acord, există două părți la acesta: Rusia și Statele Unite. NATO a făcut o declarație pe această temă și în același timp a făcut o cerere pentru o discuție pe această temă", a spus Putin.

El a menționat că Rusia nu este deranjată de faptul că NATO a luat parte la această discuție.

"Mai mult, în condițiile de astăzi, când toate țările lider NATO și-au declarat principalul obiectiv de a ne provoca o înfrângere strategică, astfel încât poporul nostru să sufere, după cum se spune... Ei bine, cum să nu luăm în considerare potențialul lor nuclear?", a spus Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?