Data publicării:
Putin promite roboți Terminator. Softul ”Prometeu” transformă orice tanc într-o mașină de ucis autonomă
Compania de armament Rostec, deținută de stat, a anunțat că posedă tehnologia care îi permite să transforme orice vehicul blindat într-un robot ucigaș, care poate folosi muniție convențională, chimică sau nucleară.
În stilul lui Geobbels, din ultimele luni ale războiului, presa moscovită a anunțat arma minune, având numele de cod Prometey (Prometey, în rusă). Compania Rostec susține că a reușit să dezvolte un „dispozitiv computerizat” care ar trebui să transforme aproape orice vehicul blindat de luptă într-un robot, indiferent dacă este un transportator de trupe, un vehicul de luptă al infanteriei sau un tanc.
Conform directorului Rostec, integrarea acestui soft nu necesită modificări semnificative ale sistemelor interne ale vehiculului. Odată ce supercomputerul care va conduce tancul este instalat, vehiculul poate fi controlat de la distanță pe câmpul de luptă. Sistemul Prometeu este capabil să transforme un vehicul blindat într-un adevărat Terminator, se laudă agenția TASS.
Dirijarea de la distanță reprezintă doar prima etapă a programului. Dacă sistemul funcționează în luptă, tancurile Prometey ar trebui să poată naviga în mod autonom către destinația finală, selectând în mod independent cea mai bună rută, evitând obstacolele procesând rapid informațiile folosind tehnologii imagistice avansate.
Rusia este la al doilea anunț al unui vehicul de luptă „robotizat”. Mașina infanteriei BMP-3 a fost deja dotată cu comandă computerizată, anul trecut. Sistemul, numit Sinitsa, nu a fost folosit încă. Există doar un videoclip al unui BMP-3 care a făcut o demonstrație a sistemului Sinitsa. Potrivit lui Rostec, Prometheus este succesorul „kitului robot” prezentat pentru prima dată în 2021.
Anunțul lansării unui ”Terminator” ar putea fi, însă, doar o manevră de imagine, menită a promova o rachetă antiaeriană numită tot Prometey. S-500 Prometey este ”marketizată” drept un interceptor pentru rachetele Himars fabricate din SUA, desfășurate de Ucraina și ca arme anti-satelit. Chiar dacă prototipul există, industria rusească nu pare în stare să lanseze producția de serie, anunțată din 2019, dar neconcretizată până acum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News