Putin, nuntă Austria. Noi informații privind momentul controversat
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a apărat miercuri vizita "strict privată" din Austria unde a participat la nunta şefei diplomaţiei austriece Karin Kneissl, susţinută de partidul de extremă-dreapta FPÖ, stârnind critici dure în presă şi din partea opoziţiei de la Viena, relatează AFP.
"A fost o vizită strict privată", a dat asigurări Putin, într-o conferinţă de presă la Soci, în sud-vestul Rusiei, cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, în contextul în care prezenţa puternicului lider rus la această nuntă a declanşat o amplă polemică în Austria.
Însoţit de o trupă de dansatori cazaci, Putin a participat la nunta lui Karin Kneissl, care a avut loc sâmbătă la Gamlitz, un sat viticol din apropiere de Graz, în sud-estul Austriei.
Opoziţia austriacă a denunţat prezenţa lui Putin la nuntă, spunând că afectează reputaţia de neutralitate politică a Austriei, ţară care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
O înregistrare video postată online de site-ul televiziunii ruse de stat RT a devenit virală, arătându-o pe şefa diplomaţiei austriece, vizibil bucuroasă, făcând o reverenţă în faţa preşedintelui rus după ce a dansat cu el.
"În ciuda sărbătorii, am putut vorbi cu ministrul afacerilor externe şi cu cancelarul austriac" Sebastian Kurz, a recunoscut totuşi Putin.
"Austria joacă un rol important şi pozitiv nu doar în relaţiile noastre bilaterale, dar şi pentru construirea unui dialog între Rusia şi UE", a subliniat el.
"În curând, Finlanda va asigura preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Sperăm că în acea perioadă vom putea face de asemenea ceva pozitiv pentru restabilirea de relaţii normale ruso-europene", a adăugat Putin.
Kurz a încercat atenuarea criticilor
Tot miercuri, cancelarul Sebastian Kurz a încercat să atenueze criticile şi a spus că Austria este ferm ancorată în Uniunea Europeană şi împărtăşeşte total poziţia blocului comunitar faţă de Rusia. UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei după ce Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Relaţiile dintre Moscova şi UE sunt tensionate şi pe alte teme.
Sebastian Kurz a format în decembrie o coaliţie cu FPÖ, un partid legat din 2016 printr-un acord de parteneriat cu formaţiunea Rusia Unită a lui Putin.
Liderul de la Kremlin este cu regularitate acuzat că încearcă să divizeze blocul comunitar, în special prin cultivarea de legături cu partidele populiste din mai multe ţări europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News